Kopa Amerika - predstavljamo Grupu B...

Mesi i Tatini sinovi došli po trofej, nema Suareza da ih zaustavi, a da žurka bude luda pobrinuće se Rege bojsi! Ova grupa je možda najjača na ovogodišnjem turniru, bar kada se gleda zbir titula koje su osvojili Argentina, Urugvaj i Paragvaj, Jamajka bez šanse.

Fudbal 11.06.2015 | 19:20
Kopa Amerika - predstavljamo Grupu B...

Ako govorimo o broju osvojenih trofeja na prvenstvu Južne Amerike, onda je B grupa definitivno društvo šampiona. Tri reprezentacije, Urugvaj, Argentina i Paragvaj imaju zajedno 31 titulu šampiona ovog kontinenta.

Zvuči gotovo neverovatno, ali na vrhu južnoameričke fudbalske piramide najčešće su se smenjivali Argentina i Urugvaj kojima je Kopa Amerika u pravom smislu tog izraza, domaći teren. Gačosi imaju 15, a Urusi 14 trofeja, dok je Paragvaj do sada morao da se zadovolji sa “skromna“ dva pehara.

Poseban, gotovo egzotičan ukus ovoj grupi, daje selekcija Jamajke, pošto je ove godine ta ekipa dobila časta da bude gost na Kopa Americi. Ova tradicija uvedena je pre više od dve decenije, pa je tako među gostima jedne godine bila i reprezentacija Japana.

ARGENTINA - MESI, MOŽEŠ LI DA PODIGNEŠ JOŠ JEDAN PEHAR?

Argentina bi, bez dileme, trebalo da bude prvi favorit u grupi, ne samo zbog tradicije, već zbog toga što u svom sastavu ima trenutno najboljeg fudbalera na svetu Lionela Mesija.

Jedini problem za Barseloninog čarobnjaka mogao bi da predstavlja umor, zbog naporne sezone. Ipak, Mesi dolazi na Kopa Ameriku potpuno “našpanovan“ i željan da posle tri trofeja sa katalonskim gigantom sezonu završi četvrtim, u dresu nacionalnog tima.

Mesija ionako godinama unazad često kritikuju kako u Barseloni pruža mnogo bolje partije nego kada igra za reprezentaciju. Prošle godine je na Mundijalu bio blizu da demantuje kritičare, ali je u finalu bolja bila Nemačka.

Selektor Gaučosa Havijer Tata Martino na turnir vodi najjači sastav, pa od imena koja će, pored Mesija igrati u napadu Argentine, podilazi jeza – tu su Karlos Tevez, Serhio Aguero, Ezekijel Laveci i Gonzalo Iguain.

Vezni red Argentine predvodiće Anhel di Marija, dok se na prvi pogled čini da je odbrambena linija najslabiji deo ekipe. Ipak, ne bi trebalo zaboraviti da je tu jedan od najstandardnijih igrača Barselone ove sezone Havijer Maskerano.

Gaučosi, a ne samo Mesi, zaista žele ovaj put da odigraju najbolje što mogu, pošto čekaju na trofej od 1993. Mnogo godina frustracije nakupilo se od tada kada je u pitanju Kopa Amerika. Dva puta je zaredom, 2004. i 2007. godine, Argentina gubila od Brazila u finalima šampionata i to je nešto što bi navijači u ovoj zemlji najviše voleli da zaborave.

A najbolji način da to urade je da se domognu pehara na turniru na kojem će prvu utakmicu igrati 13. juna protiv Paragvaja.
“Ove godine naš cilj je da osvojimo Kopa Ameriku. Uvek je lepo igrati za reprezentaciju Argentine, biti kapiten i nositi grb na grudima. Ipak, biću najsrećniji ako konačno podignemo pobednički pehar“, poručio je Mesi uoči početka turnira.

Argentinci su u prijateljskoj utakmici uoči starta kontinentalnog prvenstva pregazili Boliviju sa 5:0, a zbog obaveza u finalu Lige šampiona nije bilo Mesija, Maskerana, Teveza i Roberta Pereire.

Pre četiri godine Argentinu je na putu do trofeja zaustavila reprezentacija Urugvaja u četvrtfinalu i to posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. Tada je bilo i crvenih kartona, za Maskerana i Dijega Pereza, ali to je i uobičajeno kada proključa vrela krv na ovom kontinentu.

Nema sumnje da bi slično moglo da bude i na ovogodišnjem turniru, pa već i u takmičenju po grupama, pogotovo kada se ovakvi rivali nađu na jednom mestu. Argentina prvi meč igra u subotu od 23.30 protiv Paragvaja.

URUGVAJ - MI NIKAD NISMO FAVORITI, ALI IMAMO KAVANIJA

A, sada malo o braniocu titule šampiona Južne Amerike, reprezentaciji Urugvaja. Luisa Suareza ovaj put neće biti zbog suspenzije zarađene pošto je prošle godine na Mundijalu pokušavao da izigrava Hanibala Lektora pa je ugrizao Italijana Đorđa Kjelinija.

Iako Suarezov izostanak predstavlja značajan hendikep za Urugvaj, to ne znači da ova selekcija nema ozbiljne ambicije. Naprotiv. Sada će najveći teret očekivanja navijača pasti na leđa napadača Pari Sen Žermena Edinsona Kavanija koji iza sebe ima sezonu sa četiri osvojena trofeja u dresu kluba iz francuske prestonice.

Osim Kavanija, ključni čovek urugvajskog tima, bez ikakve dileme, biće defanzivac madridskog Atletika Dijego Godin koji godinama unazad igra na veoma visokom nivou u španskoj Primeri, ali i Ligi šampiona.

Na klupi Urugvaja sedi Oskar Tabarez koji je veoma svestan, a samim tim i realan kada su u pitanju konačni dometi ekipe na ovom turniru.
“Naša očekivanja su uglavnom mala pošto nikada ne vidimo sebe kao jednog od favorita. Pogotovo će ova Kopa Amerika da bude teška i komplikovana“, rekao je u intervjuu pred početak turnira selektor Urugvaja.

Tabarez je posle prošlogodišnjeg Mundijala, na kojem je Urugvaj eliminisan u osmini finala, krenuo u svojevrsno podmlađivanje i renoviranje ekipe bez napadača Dijega Forlana i defanzivca Dijega Lugana.

Urugvajci bi u prvom kolu B grupe ipak trebalo da imaju nešto lakši posao nego kasnije, pošto ih na premijeri očekuje selekcija Jamajke i sve osim trijumfa zaista bi predstavljalo ozbiljno iznenađenje.

Pripremajući se za šampionat u Čileu, Tabarezova ekipa je pregazila simpatičnu Gvatemalu sa 5:1 i, čini se, dobro razigrala Edinsona Kavanija pre svih igrača. Na prethodnom šampionatu pre četiri godine Urugvajci su osvojili trofej pobedom od 3:0 nad Paragvajem u finalu. Tada je Suarez načeo rivala, a dokusurio ga je Forlan sa dva pogotka u završnici oba problema.

Urugvaj premijerni meč na turniru igra u subotu od 21.00 protiv Jamajke i apsolutni je favorit.

PRAGVAJ - ZA NAS JE USPEH I ČETVRTFINALE

Kada je u pitanju selekcija Paragvaja, koju sa klupe predvodi Ramon Dijaz, najjača imena su Roke Santa Kruz (Kruz Azul) i Lukas Barios (Monpelje).

Pošto u dalje takmičenje na Kopa Americi idu i dva najbolja trećeplasirana tima po grupama, nije nemoguće da Paragvajci prođu dalje uprkos jakoj konkurenciji. Uostalom, ne bi im bilo, prvi put da naprave iznenađenje.

Paragvaj je do sada titule osvajao prvaka Južne Amerike osvajao 1953. i 1979. godine. Generalno, ako se pogleda bliža istorija, popularni Gvarani su relativno dobro prolazili na kontinentalnim šampionatima, pošto su na poslednjih osam izdanja samo jednom ostali bez plasmana u četvrtfinale.

Fudbaleri Paragvaja su ove godine odigrali tri prijateljske utakmice, ali nisu uspeli da zabeleže pobedu. Protiv Kostarike i Hondurasa su odigrali nerešeno, a u duelu sa Meksikom su doživeli poraz. U prvom kolu takmičenja po B grupama čeka ih svakako najteži duel, sa Argentinom i tu će se videti koliko zaista Paragvajci mogu.
“Ne želimo samo da učestvujemo na ovom turniru, već hoćemo i nešto da uradimo. Svi u ekipi delimo taj entuzijazam. Uostalom, verujem da svaka ekipa koja dolazi na Kopa Ameriku ima za cilj da se plasira u dalje takmičenje. U svakom slučaju verujem da bi plasman u četvrtfinale predstavljao uspeh“, istakao je Roke Santa Kruz.

JAMAJKA - KAD SE VRATIMO IZ ČILEA SVI ĆE BITI PONOSNI NA NAS

Najslabiji, ali definitivno najegzotičniji učesnik ne samo ove grupe, već I celog šampionata u Čileu je selekcija Jamajke. Oni na turnir dolaze kao gosti i uglavnom bi bili zadovoljni činjenicom da su učesnici ovako jakog takmičenja.

Nisu loše Jamajčani igrali na prijateljskim mečevima ove sezone. Pobedili su Venecuelu i Kubu u martu, a a odmah po dolasku u Čile odmerili su snage i sa tamošnjim klubom Kobreloom koji su pobedili sa 2:0 bez većih problema.

Najveći uspeh u istoriji fudbala na ovom karipskom ostrvu koje je pre svega poznato po rege muzici bio je plasman na Mundijal u Francuskoj pre 17 godina, tako da će ovo biti dobra prilika za kvalitetan nastup na velikoj sceni.

Najveći kvalitet Jamajke svakako je skoncentrisan na klupi tima gde sedi iskusni nemački stručnjak, inače ljubitelj sličnih fudbalskih avantura Vini Šefer. Okosnicu karipske ekipe čine fudbaleri koji nastupaju u inostranstvu. U glavnom se radi o fudbalerima engleskih klubova iz Čempionšipa, ali tu je i Ves Morgan član premijerligaša Lestera.

Takođe, navijači Jamajke dosta se uzdaju u Dešorna Brauna, fudbalera norveške Valerenge, a igru na sredini terena samouvereno drži Rodolf Ostin iz engleskog Lids Junajteda.

U skladu sa bogatom tradicijom nemačke škole fudbala, Šefer, iako je svestan uloge autsajdera koju Jamajka ima, ne odustaje od ozbiljnih takmičarskih ciljeva koliko god to nekima delovalo nerealno.
“Iskreno se nadam da možemo da dođemo do četvrtfinala šampionata. Fudbal je otvorena igra, nikada ne znate šta može da vam donese. Setite se kako je prošle godine Brazil doživeo katastrofu protiv Nemačke na svom terenu. Za jamajčanski fudbal je dobro što igramo Kopa Ameriku. Hoćemo da pobeđujemo na predstojećim utakmicama i da kad se vratimo iz Čilea cela Jamajka bude ponosna na Rege bojse“, poručio je nemački stručnjak.

Komentari / 0

Ostavite komentar