Анализа: БиХ - Израел, ко је фаворит?!

Статистички гледано, репрезентација БиХ је фаворит у односу на репрезентацију Израела, али “змајеви” никада нису побиједили Израелце.

Фудбал 12.06.2015 | 15:30
Анализа: БиХ - Израел, ко је фаворит?!

Фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине и Израела у пшетак ће у Зеници одиграит једну од најважнијих утакмица групе "Б" квалификација за ЕУРО 2016, која би у коначници могла одлучити једног од путника на шампионат у Француску.

Многи се питају ко је фаворит и шта може одлучити исход меча, у којем БиХ одговара само побједа како би остала у трци, барем за трећу позицију и пласман у бараж.

Гледајући статистичке параметре БиХ је фаворит. Више од два пута има вреднији играчки кадар, који се процјењује на 129,55 милиона еура у односу на израелских 48,15 милиона еура.

"Змајеви" су мјесец у просјеку млађи од својих противника (27,2 наспрам 27,3 година).

Репрезентацију БиХ сачињава неколицина истинских фудбалских звијезда, а чак 92,3 посто тима су странци, док је међу Израелцима свега 44 посто интернационалаца.

Уочи меча одлуке БиХ је 32. на ФИФА ранг листи и за осам мјеста боље је рангирана од Израела.

Индивидуално бх. играчи далеко су бољи и цјењенији на свјетском тржишту. Најскупљи играч Израела је Бибрас Начо, првотимац московског ЦСКА који вриједи 14 милиона еура. Насупрот њему Миралем Пјанић (Рома), репрезентативац БиХ дупло је скупљи (28 милиона еура). Уз раме му је и саиграч из националног тима Един Џеко (24 милиона еура), док Сенад Лулић кошта 14 милиона еура, а Асмир Беговић 13.

Ипак, велики проблем репрезентацији БиХ представља чињеница да већина играча није била стандардна у својим клубовима у финишу протекле сезоне и далеко су од такмичарске форме.

Израелци се уздају у међусобне дуеле са БиХ, у којима имају двије побједе и реми, уз гол разлику 6:1.

Први пут Израел и БиХ састали су се 11. октобра 2000. на стадиону "Рамат Ган" у Тел Авиву. Домаћи су тада славили са 3:1, а реванш у квалификацијама за Свјетско првенство "Јапан и Јужна Кореја 2002." 1. септембра 2001. на Олимпијском стадиону "Асим Ферхатовић Хасе - Кошево" у Сарајеву завршен је без голова.

У овим квалификацијама за ЕП 16. новембра прошле године на стадиону "Саммy Офер" у Хаифи Израел је декласирао БиХ са 3:0, што је бившег селектора Сафета Сушића коштало отказа. Голове су дали Гил Вермоух у 36. минуту утакмице, Омер Дамари у 45. и Еран Захави у 70.

Међутим, БиХ је под палицом новог селектора Мехмеда Баждаревића (54) 28. марта ове године побиједила на гостовању Андору (3:0) у квалификацијама, а екипа се додатно психолошки стабилизовала и након ремија (1:1) три дана касније у пријатељском мечу са веома јаком Аустријом у Бечу. Тим селектора Елија Гутмана (57) у Зеницу је стигао са два узастопна домаћа пораза у квалификацијама, од Велса 0:3 и Белгије 0:1.

Гутман има више искуства на репрезентативној клупи од Баждаревића. Израел води од 25. децембра 2011. године. Од тада је са националним тимом одиграо 26 утакмица, забиљеживши девет побједа, шест ремија и 11 пораза, уз гол разлику 42:41.

Уколико би сутра освојио бод Израел би у најгорем случају довео пред врата баража за пласман на наредно ЕП, а ако положи копља у Зеници Баждаревићеви "ратници" у посљедња четири кола доћи ће у позицију да бију битке за одлазак у Француску.

Утакмица шестог кола групе "Б" квалификација за ЕУРО 2016 између БиХ и Израела игра се од 20:45 сати. У истом термину састају се и Велс - Белгија, те Андора - Кипар.

Након пет кола на табели групе "Б" Белгија је лидер са 11 бодова, колико има и Велс. Трећи је Израел са девет, Кипар има шест, БиХ пет, а Андора је без бодова.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

пале

12.06.2015 13:37

Мозда добијемо Данце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ники

12.06.2015 14:57

Слазем се :)

Name

сапна

12.06.2015 17:38

Ма наравно да це Босна и Херцеговина побједити.

ОДГОВОРИТЕ