Analiza: BiH - Izrael, ko je favorit?!

Statistički gledano, reprezentacija BiH je favorit u odnosu na reprezentaciju Izraela, ali “zmajevi” nikada nisu pobijedili Izraelce.

Fudbal 12.06.2015 | 15:30
Analiza: BiH - Izrael, ko je favorit?!

Fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine i Izraela u pšetak će u Zenici odigrait jednu od najvažnijih utakmica grupe "B" kvalifikacija za EURO 2016, koja bi u konačnici mogla odlučiti jednog od putnika na šampionat u Francusku.

Mnogi se pitaju ko je favorit i šta može odlučiti ishod meča, u kojem BiH odgovara samo pobjeda kako bi ostala u trci, barem za treću poziciju i plasman u baraž.

Gledajući statističke parametre BiH je favorit. Više od dva puta ima vredniji igrački kadar, koji se procjenjuje na 129,55 miliona eura u odnosu na izraelskih 48,15 miliona eura.

"Zmajevi" su mjesec u prosjeku mlađi od svojih protivnika (27,2 naspram 27,3 godina).

Reprezentaciju BiH sačinjava nekolicina istinskih fudbalskih zvijezda, a čak 92,3 posto tima su stranci, dok je među Izraelcima svega 44 posto internacionalaca.

Uoči meča odluke BiH je 32. na FIFA rang listi i za osam mjesta bolje je rangirana od Izraela.

Individualno bh. igrači daleko su bolji i cjenjeniji na svjetskom tržištu. Najskuplji igrač Izraela je Bibras Načo, prvotimac moskovskog CSKA koji vrijedi 14 miliona eura. Nasuprot njemu Miralem Pjanić (Roma), reprezentativac BiH duplo je skuplji (28 miliona eura). Uz rame mu je i saigrač iz nacionalnog tima Edin Džeko (24 miliona eura), dok Senad Lulić košta 14 miliona eura, a Asmir Begović 13.

Ipak, veliki problem reprezentaciji BiH predstavlja činjenica da većina igrača nije bila standardna u svojim klubovima u finišu protekle sezone i daleko su od takmičarske forme.

Izraelci se uzdaju u međusobne duele sa BiH, u kojima imaju dvije pobjede i remi, uz gol razliku 6:1.

Prvi put Izrael i BiH sastali su se 11. oktobra 2000. na stadionu "Ramat Gan" u Tel Avivu. Domaći su tada slavili sa 3:1, a revanš u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo "Japan i Južna Koreja 2002." 1. septembra 2001. na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase - Koševo" u Sarajevu završen je bez golova.

U ovim kvalifikacijama za EP 16. novembra prošle godine na stadionu "Sammy Ofer" u Haifi Izrael je deklasirao BiH sa 3:0, što je bivšeg selektora Safeta Sušića koštalo otkaza. Golove su dali Gil Vermouh u 36. minutu utakmice, Omer Damari u 45. i Eran Zahavi u 70.

Međutim, BiH je pod palicom novog selektora Mehmeda Baždarevića (54) 28. marta ove godine pobijedila na gostovanju Andoru (3:0) u kvalifikacijama, a ekipa se dodatno psihološki stabilizovala i nakon remija (1:1) tri dana kasnije u prijateljskom meču sa veoma jakom Austrijom u Beču. Tim selektora Elija Gutmana (57) u Zenicu je stigao sa dva uzastopna domaća poraza u kvalifikacijama, od Velsa 0:3 i Belgije 0:1.

Gutman ima više iskustva na reprezentativnoj klupi od Baždarevića. Izrael vodi od 25. decembra 2011. godine. Od tada je sa nacionalnim timom odigrao 26 utakmica, zabilježivši devet pobjeda, šest remija i 11 poraza, uz gol razliku 42:41.

Ukoliko bi sutra osvojio bod Izrael bi u najgorem slučaju doveo pred vrata baraža za plasman na naredno EP, a ako položi koplja u Zenici Baždarevićevi "ratnici" u posljednja četiri kola doći će u poziciju da biju bitke za odlazak u Francusku.

Utakmica šestog kola grupe "B" kvalifikacija za EURO 2016 između BiH i Izraela igra se od 20:45 sati. U istom terminu sastaju se i Vels - Belgija, te Andora - Kipar.

Nakon pet kola na tabeli grupe "B" Belgija je lider sa 11 bodova, koliko ima i Vels. Treći je Izrael sa devet, Kipar ima šest, BiH pet, a Andora je bez bodova.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

pale

12.06.2015 13:37

Mozda dobijemo Dance.

ODGOVORITE
Name

niki

12.06.2015 14:57

Slazem se :)

Name

sapna

12.06.2015 17:38

Ma naravno da ce Bosna i Hercegovina pobjediti.

ODGOVORITE