Дуле: Звезду фаворизују политика и држава, али не дамо титулу!

"Спремни смо да не продамо лако оно што смо годинама стварали", порука је из црно-белог табора пред почетак финалне серије плеј-офа.

Кошарка 12.06.2015 | 14:45
Дуле: Звезду фаворизују политика и држава, али не дамо титулу!

"Вечити дерби", десети пут ове сезоне - петак у 21.00 час.

Кошаркаши Партизана браниће од петка, у финалној серији Суперлиге, титулу првака Србије и 13 година доминације српском кошарком. Црвена звезда Телеком, шампион АБА лиге, креће у још један напад на црно-бели трон.

То ће бити округло десети међусобни дуел најбољих српских клубова ове сезоне. Само у календарској 2015. састали су се осам пута.

"Чини се да се вечито игра вечити дерби. Без обзира на ту количину утакмица, која сигурно изазове и досаду и мање страсти, мањи интерес кад је у питању дерби, он стварно има магију да ми се чини да сваки дан када би се играла утакмица да би опет била огромна напетост, тензија и да на било који начин не би био девалвиран у смислу интересовања играча, публике и емоције са којом се приступа тој утакмици".

"Са друге стране, из оволиког броја одиграних утакмица, наравно да се добро познајемо и могу да кажем да смо спремни, мада - са друге стране - се за дерби показује да човек никад није сасвим спреман. Тај меч носи одређена изненађења, непредвиђене ситуације", рекао је тренер црно-белих Душко Вујошевић на конференцији за новинаре.

Партизан ће комплетну серију играти без Словенца Еда Мурића, који је у претходном дербију обновио повреду рамена, зарађену у првом овосезонском окршају "вечитих".

"Ову нашу сезону доста су детерминисале финансијске околности, у смислу селекције тима, као и повреде. Сем часног и витешког држања ових момака, нису се одразиле на њихову мотиацију и спремност, али сигурно јесу на селекцију тима. Сезона је обележена и повредама, где су и три повреде, које су биле теже настале управо у утакмицама са Црвеном звездом".

"Сутра неће бити у саставу Еда Мурића, играча који има јако значајну улогу за нас и у тој ротацији попуњава две позиције. Посебно је било важно то његово учешће и крпљење неких рупа на позицији број четири, да се тако изразим. Просто, остатак тима је спреман да преузме и његов посао, да покуша да надокнади тај његов недостатак, који није мали и није једнак његовом простом квалитетом, већ улогом коју има у оваквом тиму".

Тензија је, очекивано, мања него у априлским "утакмицама сезоне". Улог је добро познат и у табору из Хумске спремни су да бране своју доминацију српским првенством.

"Годинама смо били прваци и без обзиа на тешку ситуацију не одричемо се тога. Са друге стране, знамо да су аплаузи награда за добру игру и победу, а звиждуци казна за пораз или слабију игру, али и аплаузи и звиждуци су знак да је представа завршена и да почиње ново такмичење и припрема за ново такмичење. Партизан, сигурно, без обзира на то што је Звезда фаворизована и од стране политике и од стране државе и у одређеној је предности у овим сусретима, не претвара такву позицију у алиби, већ је спреман да не прода лако оно што је рађено свих ових година".

Вујошевић је оценио да црвено-бели имају одређених предности, али и да је немогуће прогнозирати исход неке од наредних утакмица или читаве серије.

"Звезда има неке своје предности, неку дужу клупу, поготово у односу на повреде тима. Ритам утакмица је у функцији екипе која има на располагању већи број играча и која није дефицитарна ни на једној позицији. Жребом су извукли позицију да имају дан више и све то заједно значи нешто и не детерминише ништа кад дође сама утакмица. Она је непредвидљива и таква ће бити и ова сутрашња, као и остале у овој серији".

"Надам се да ће суђење бити коректно, да ће услови за игру бити регуларни и да ће победника одлучивати онај ко игра боље на терену, а не било какве друге околности", подвукао је Вујошевић.

КО СУБЛИМИРА ПРИТИСАК...
"Ритам даје и једнима и другима шансу за опоравак, али мислим да то неће бити пресудан фактор. И систем 1-1-1-1-1 помало може да утиче, али у суштини пресуђује квалитет на терену, жеља, која сигурно неће изостати ни код једних ни код других. Онај ко ту жељу буде успео да артикулише у тимски, заједнички напор ... Дерби је свима нама донео и пуно радости и пуно стреса. Ко успе да тај притисак сублимира - сигурно је ближи победи".

Коментари / 0

Оставите коментар