Dule: Zvezdu favorizuju politika i država, ali ne damo titulu!

"Spremni smo da ne prodamo lako ono što smo godinama stvarali", poruka je iz crno-belog tabora pred početak finalne serije plej-ofa.

Košarka 12.06.2015 | 14:45
Dule: Zvezdu favorizuju politika i država, ali ne damo titulu!

"Večiti derbi", deseti put ove sezone - petak u 21.00 čas.

Košarkaši Partizana braniće od petka, u finalnoj seriji Superlige, titulu prvaka Srbije i 13 godina dominacije srpskom košarkom. Crvena zvezda Telekom, šampion ABA lige, kreće u još jedan napad na crno-beli tron.

To će biti okruglo deseti međusobni duel najboljih srpskih klubova ove sezone. Samo u kalendarskoj 2015. sastali su se osam puta.

"Čini se da se večito igra večiti derbi. Bez obzira na tu količinu utakmica, koja sigurno izazove i dosadu i manje strasti, manji interes kad je u pitanju derbi, on stvarno ima magiju da mi se čini da svaki dan kada bi se igrala utakmica da bi opet bila ogromna napetost, tenzija i da na bilo koji način ne bi bio devalviran u smislu interesovanja igrača, publike i emocije sa kojom se pristupa toj utakmici".

"Sa druge strane, iz ovolikog broja odigranih utakmica, naravno da se dobro poznajemo i mogu da kažem da smo spremni, mada - sa druge strane - se za derbi pokazuje da čovek nikad nije sasvim spreman. Taj meč nosi određena iznenađenja, nepredviđene situacije", rekao je trener crno-belih Duško Vujošević na konferenciji za novinare.

Partizan će kompletnu seriju igrati bez Slovenca Eda Murića, koji je u prethodnom derbiju obnovio povredu ramena, zarađenu u prvom ovosezonskom okršaju "večitih".

"Ovu našu sezonu dosta su determinisale finansijske okolnosti, u smislu selekcije tima, kao i povrede. Sem časnog i viteškog držanja ovih momaka, nisu se odrazile na njihovu motiaciju i spremnost, ali sigurno jesu na selekciju tima. Sezona je obeležena i povredama, gde su i tri povrede, koje su bile teže nastale upravo u utakmicama sa Crvenom zvezdom".

"Sutra neće biti u sastavu Eda Murića, igrača koji ima jako značajnu ulogu za nas i u toj rotaciji popunjava dve pozicije. Posebno je bilo važno to njegovo učešće i krpljenje nekih rupa na poziciji broj četiri, da se tako izrazim. Prosto, ostatak tima je spreman da preuzme i njegov posao, da pokuša da nadoknadi taj njegov nedostatak, koji nije mali i nije jednak njegovom prostom kvalitetom, već ulogom koju ima u ovakvom timu".

Tenzija je, očekivano, manja nego u aprilskim "utakmicama sezone". Ulog je dobro poznat i u taboru iz Humske spremni su da brane svoju dominaciju srpskim prvenstvom.

"Godinama smo bili prvaci i bez obzia na tešku situaciju ne odričemo se toga. Sa druge strane, znamo da su aplauzi nagrada za dobru igru i pobedu, a zvižduci kazna za poraz ili slabiju igru, ali i aplauzi i zvižduci su znak da je predstava završena i da počinje novo takmičenje i priprema za novo takmičenje. Partizan, sigurno, bez obzira na to što je Zvezda favorizovana i od strane politike i od strane države i u određenoj je prednosti u ovim susretima, ne pretvara takvu poziciju u alibi, već je spreman da ne proda lako ono što je rađeno svih ovih godina".

Vujošević je ocenio da crveno-beli imaju određenih prednosti, ali i da je nemoguće prognozirati ishod neke od narednih utakmica ili čitave serije.

"Zvezda ima neke svoje prednosti, neku dužu klupu, pogotovo u odnosu na povrede tima. Ritam utakmica je u funkciji ekipe koja ima na raspolaganju veći broj igrača i koja nije deficitarna ni na jednoj poziciji. Žrebom su izvukli poziciju da imaju dan više i sve to zajedno znači nešto i ne determiniše ništa kad dođe sama utakmica. Ona je nepredvidljiva i takva će biti i ova sutrašnja, kao i ostale u ovoj seriji".

"Nadam se da će suđenje biti korektno, da će uslovi za igru biti regularni i da će pobednika odlučivati onaj ko igra bolje na terenu, a ne bilo kakve druge okolnosti", podvukao je Vujošević.

KO SUBLIMIRA PRITISAK...
"Ritam daje i jednima i drugima šansu za oporavak, ali mislim da to neće biti presudan faktor. I sistem 1-1-1-1-1 pomalo može da utiče, ali u suštini presuđuje kvalitet na terenu, želja, koja sigurno neće izostati ni kod jednih ni kod drugih. Onaj ko tu želju bude uspeo da artikuliše u timski, zajednički napor ... Derbi je svima nama doneo i puno radosti i puno stresa. Ko uspe da taj pritisak sublimira - sigurno je bliži pobedi".

Komentari / 0

Ostavite komentar