Најзад се и Звезда огласила око сукоба ФИБА-АБА!

Црвено-бели се огласили поводом кулминације кризе на релацији ФИБА - АБА. "Једини смо упозоравали на последице..."

Кошарка 11.06.2015 | 15:00
Најзад се и Звезда огласила око сукоба ФИБА-АБА!

До састанка Извршног комитета ФИБА, који је постављен као крајњи рок националним Савезима да "отклоне контрадикторан однос" са клубовима у односу на учешће у АБА лиги, остало је још седам дана.

Председник КСС Драган Ђилас у уторак је после састанка са клубовима поновио да је нужан раскид са постојећом (од стране ФИБА непризнатом) АБА лигом, како би Савез избегао санкције ФИБА, у првом реду елиминацију са овогодишњег Европског сениорског првенства. Савезима и клубовима у региону послат је апел да се у најкраћем року покрену разговори око формирања нове регионалне лиге, како клубови и кошарка у целини на овим просторима, не би били на губитку.

Истог поподнева, Хрватски кошаркашки савез (чији председник Данко Радић је један од шест физичких лица у власничкој структури АБА Сидро д.о.о) саопштио је да ће санкционисати клубове учеснике такмичења која ФИБА не признаје и ту је постало јасно да је "враг однео шалу"...

Док се чекају потези осталих националних кошаркашких Савеза, Црвена звезда (чији представници после састанка у "Кући кошарке" у уторак нису желели да дају изјаве) огласила се саопштењем, у коме још једном указује на озбиљност ситуације.

Преносимо га у целини...

"Поводом свих дешавања која су кулминирала последњих неколико дана на релацији ФИБА - АБА лига - национални савези, КК Црвена звезда жели да обавести јавност да је једини клуб који је на време упозоравао на могуће негативне последице по кошаркашке субјекте у читавом региону и давао конкретне предлоге за решавање проблема.

Међутим, тада смо неосновано и неодговорно нападани са разних страна да желимо некакву контролу над лигом, иако смо једини предвидели све оно што нам се сада дешава.

Једини смо клуб у региону који је озбиљно схватао и отворено упозоравао на допис ФИБА од 9. марта 2015. године, којим се укида признање АБА лиге, свесни последица које могу нанети велику штету клубовима и националним савезима.

Још на састанку који је одржан у Београду 13. априла, КК Црвена звезда је јасно изнела идеју о реорганизацији постојеће АБА лиге и њено потпуно усклађивање са нормативним актима ФИБА и Евролиге. Такође, подсећамо да је КК Црвена звезда 19. маја послала примедбе на предлог нацрта Новог друштвеног уговора АБА - Сидро д.о.о. и да је једини клуб који није потписао заједничко Саопштење, објављено после састанка у Љубљани 20. маја 2015. године.

Због свега наведеног, КК Црвена звезда не може да сноси било какву одговорност за новонасталу ситуацију и процеп у коме се налази не само српска кошарка, већ и клубови и савези у читавом региону.

Нејасно нам је зашто на бројне дописе, који су протеклих дана доспели у јавност, а који су на релацији ФИБА - АБА лига - национални савези размењивани од октобра 2014. године, нисмо обавештени на време од стране АБА лиге или од АБА Сидро д.о.о? Изгубљено је драгоцено време, јер да се правовремено реаговало, сви ови проблеми са којима смо сада суочени могли су бити решени. Међутим, неодговорним понашањем појединаца клубови су доведени практично у пат позицију.

КК Црвена звезда се апсолутно залаже за регионалну лигу, али која је нормативно потпуно уређена и призната од стране ФИБА, Евролиге и свих националних савеза у региону. Интерес КК Црвена звезда је играње у таквој регионалној лиги и наравно, учешће у Евролиги, за шта се изборила на терену освајањем шампионског прстена у АБА лиги у сезони 2014/2015, што нико не може да јој оспори.

Наглашавамо да има још јако мало вемена, али да договором свих заинтересованих страна на заједничком састанку спорна питања још могу да се реше. КК Црвена звезда ће као и до сада вредно радити у том правцу и истрајаће у својим намерама".

Коментари / 0

Оставите коментар