Najzad se i Zvezda oglasila oko sukoba FIBA-ABA!

Crveno-beli se oglasili povodom kulminacije krize na relaciji FIBA - ABA. "Jedini smo upozoravali na posledice..."

Košarka 11.06.2015 | 15:00
Najzad se i Zvezda oglasila oko sukoba FIBA-ABA!

Do sastanka Izvršnog komiteta FIBA, koji je postavljen kao krajnji rok nacionalnim Savezima da "otklone kontradiktoran odnos" sa klubovima u odnosu na učešće u ABA ligi, ostalo je još sedam dana.

Predsednik KSS Dragan Đilas u utorak je posle sastanka sa klubovima ponovio da je nužan raskid sa postojećom (od strane FIBA nepriznatom) ABA ligom, kako bi Savez izbegao sankcije FIBA, u prvom redu eliminaciju sa ovogodišnjeg Evropskog seniorskog prvenstva. Savezima i klubovima u regionu poslat je apel da se u najkraćem roku pokrenu razgovori oko formiranja nove regionalne lige, kako klubovi i košarka u celini na ovim prostorima, ne bi bili na gubitku.

Istog popodneva, Hrvatski košarkaški savez (čiji predsednik Danko Radić je jedan od šest fizičkih lica u vlasničkoj strukturi ABA Sidro d.o.o) saopštio je da će sankcionisati klubove učesnike takmičenja koja FIBA ne priznaje i tu je postalo jasno da je "vrag odneo šalu"...

Dok se čekaju potezi ostalih nacionalnih košarkaških Saveza, Crvena zvezda (čiji predstavnici posle sastanka u "Kući košarke" u utorak nisu želeli da daju izjave) oglasila se saopštenjem, u kome još jednom ukazuje na ozbiljnost situacije.

Prenosimo ga u celini...

"Povodom svih dešavanja koja su kulminirala poslednjih nekoliko dana na relaciji FIBA - ABA liga - nacionalni savezi, KK Crvena zvezda želi da obavesti javnost da je jedini klub koji je na vreme upozoravao na moguće negativne posledice po košarkaške subjekte u čitavom regionu i davao konkretne predloge za rešavanje problema.

Međutim, tada smo neosnovano i neodgovorno napadani sa raznih strana da želimo nekakvu kontrolu nad ligom, iako smo jedini predvideli sve ono što nam se sada dešava.

Jedini smo klub u regionu koji je ozbiljno shvatao i otvoreno upozoravao na dopis FIBA od 9. marta 2015. godine, kojim se ukida priznanje ABA lige, svesni posledica koje mogu naneti veliku štetu klubovima i nacionalnim savezima.

Još na sastanku koji je održan u Beogradu 13. aprila, KK Crvena zvezda je jasno iznela ideju o reorganizaciji postojeće ABA lige i njeno potpuno usklađivanje sa normativnim aktima FIBA i Evrolige. Takođe, podsećamo da je KK Crvena zvezda 19. maja poslala primedbe na predlog nacrta Novog društvenog ugovora ABA - Sidro d.o.o. i da je jedini klub koji nije potpisao zajedničko Saopštenje, objavljeno posle sastanka u Ljubljani 20. maja 2015. godine.

Zbog svega navedenog, KK Crvena zvezda ne može da snosi bilo kakvu odgovornost za novonastalu situaciju i procep u kome se nalazi ne samo srpska košarka, već i klubovi i savezi u čitavom regionu.

Nejasno nam je zašto na brojne dopise, koji su proteklih dana dospeli u javnost, a koji su na relaciji FIBA - ABA liga - nacionalni savezi razmenjivani od oktobra 2014. godine, nismo obavešteni na vreme od strane ABA lige ili od ABA Sidro d.o.o? Izgubljeno je dragoceno vreme, jer da se pravovremeno reagovalo, svi ovi problemi sa kojima smo sada suočeni mogli su biti rešeni. Međutim, neodgovornim ponašanjem pojedinaca klubovi su dovedeni praktično u pat poziciju.

KK Crvena zvezda se apsolutno zalaže za regionalnu ligu, ali koja je normativno potpuno uređena i priznata od strane FIBA, Evrolige i svih nacionalnih saveza u regionu. Interes KK Crvena zvezda je igranje u takvoj regionalnoj ligi i naravno, učešće u Evroligi, za šta se izborila na terenu osvajanjem šampionskog prstena u ABA ligi u sezoni 2014/2015, što niko ne može da joj ospori.

Naglašavamo da ima još jako malo vemena, ali da dogovorom svih zainteresovanih strana na zajedničkom sastanku sporna pitanja još mogu da se reše. KK Crvena zvezda će kao i do sada vredno raditi u tom pravcu i istrajaće u svojim namerama".

Komentari / 0

Ostavite komentar