Звезда скоцкала одбрану, траже се...!

...вихорна крила и паклени пакер из иностранства! Тренер црвено-белих Миодраг Божовић уочи прозивке може да се похвали чињеницом да има кичму тима. Наводно, руководство клуба има на располагању 1,5 милиона евра за појачања.

Фудбал 12.06.2015 | 11:15
Звезда скоцкала одбрану, траже се...!

„Боље да доведемо једног правог, него неколико играча која не стварају разлику“, била је једна од првих реченица Миодрага Грофа Божовића као тренера Црвене звезде.

Да ли због више силе или чињенице да су нешто научили из ранијих грешака тек одговорни из Љутице Богдана чврсто су решени да овог лета не пуне ростер буљуком играча сумњивог квалитета само да би задовољили апетите јавности. Током претходне сезоне Црвена звезда је променила 20 и кусур играча, чија тржишна вредност није прелазила цену половног „пежоа“. Мада је ситуација у Црвеној звезди и око ње и даље магловита дан уочи припрема за нову сезону назире се костур екипе која ће под командом Миодрга Грофа Божовића имати крајње једноставан задатак – да пехар намењен шампиону Србије врати у триофејни музеј стадиона Рајко Митић.

Једини бенефит из претходне, суморне сезоне је спознаја да су Звездина деца, или како воли да каже генерални директор клуба Звездан Терзић „пет наших бисера”, прошла период иницијације у сениорском фудбалу и да би у наредној сезони морали да представљају кичму тима. Елем, нови тренер Миодраг Гроф Божовић је рекао да воли да ради са младим играчима, а добра вест за црногорског стручњака уочи данашње прозивике је да је Црвена звезда практично „скоцкала“ одбрану.

Долазак левог бека Милана Родића означен је као један од приоритетних послова у овом прелазном року, пошто је искусни Душан Анђелковић у протеклих шест месеци осцилирао, а имао је и силних мука на одлучујућем вечитом дербију са Андријом Живковићем. Опорављени Александар Луковић би требало да „бебиситује“ младог Вукашина Јовановића коме би због континуитета партије тржишна цена морала да нарасте. На десном беку „пол“ позицију“ имаће опорављени капитен младе репрезентације Марко Петковић, један од оних од кога у Љутице Богдана очекују да буде појачање из сопствених ресурса. Као алтернативе у последњој линији фигурирају поменути Анђелковић, ту су Саво Павићевић, Мбођ, Милош Цветковић, а ростери би требало да попуне талентовани омладинци Марко Мијаиловић (десни бек) и Милош Стојановић (штопер).

Због талента, тржишне вредности, али и напретка уочљивим и оком лаика бланко подршку у везном реду имаће Марко Грујић и Михаило Ристић. Међутим, њима ће и поред набројаних квалитета бити потребан тутор у најостељивијем делу тима. Тај деликатни задатак у претходној сезони нису успели да испуне ни Милош Босанчић, ни Саша Стојановић. Отуда руководство црвено-белих грозничаво тражи пакленог „пакера“, играча способног да погура тим у тренуцима високог напона, као што је то својеврмено чинио Ненад Милијаш. Уколико се испоставе тачним информације (или урбане легенде) да руководство Црвене звезде има милиона и по евра на располагању за појачања, Божовић и Терзић немају право на грешку. Такође, дуга сезона пружиће могућност Данијелу Аврамовском да покаже шта зна, уз претпоставку да више неће да кубури са повредама, док би бинго прелазног рока представљао долазак Радета Крунића. Наводно, за његов долазак залаже се и Миодраг Божовић, пошто је претходно стопирао трансфер Матоса из Новог Пазара вредан 180.000 евра.

ОПЕРАЦИЈА КАТАИ, СТЕЖЕ СЕ ОБРУЧ ОКО ГАЋИНОВИЋА

Поменути Крунић може да одговори захтевима и на крилним позицијама, која су тренутно најдефицитарнија у Црвеној звезди. Одлазак Лазовића оставио је „кратер“ у ростеру Црвене звезде, па у Љутице Богдана огромну енергију улажу у задржавање Александра Катаија. Некадашњи вундеркинд Војводине је тек повремено показивао таленат, ниво на којем може да игра фудбал, али је дефинитивно и у просечној сезиони потврдио ону стереотипну тезу – да је играч који прави разлику. Мада је Лалатовић инсистирао на његовом доласку, нити између бившег шефа стручног штаба и офанзивног везисте су брзо пукле, а било би заиста занимљиво видети да ли је Божовић способан да излечи меланхолију актуелног члана Олимпијакоса. Рад са проверним стручњаком је нешто што је „запалило“ Катајиа, који је уверен да би могао да издејствује чисте папире у Атини.

Конкуренцију на крилним позицијама појачаће и црногорац Јововић, а Црвена звезда, можда и преамбициозно, стеже обруч око Мијата Гаћиновића. Омладински репрезентативац Србије је продат инвестиционом фонду из Швајцарске са чијим представницима је Звездан Терзић у интензивном контакту. Генерални секретар Црвене звезде сматра да би Мијат имао више простора за напредак у редовима српског шампиона него у Гронингену у којем би морао грчевито да се бори за минутажу. Могуће је да првом тиму буде прикључен Душан Живковић, Грујићев и Јовановићев класић, момак невероватних брзинских квалитета, али и проблематичног понашања.

Миодраг Гроф Божовић је у претходним клубовима форсирао формацију 4-2-3-1, али постоје индиције да ће у Звезди стално играти са двојицом нападача. Један је сигуран – Лука Јовић. Прилику ће добијати и Петар Орландић, али знају у Љутице Богдана да им је потребан још један центарфор који гарантује 20 првенствених голова. Звезди је понуђено неколико опција из иностранства, а цена није мала.

Наравно, постоји и недоумица око голмана. Можда ће капитен Рајковић да почне сезону после повратка са Мундијалита, али је он одавно пројектован за продају.

Коментари / 0

Оставите коментар