Zvezda skockala odbranu, traže se...!

...vihorna krila i pakleni paker iz inostranstva! Trener crveno-belih Miodrag Božović uoči prozivke može da se pohvali činjenicom da ima kičmu tima. Navodno, rukovodstvo kluba ima na raspolaganju 1,5 miliona evra za pojačanja.

Fudbal 12.06.2015 | 11:15
Zvezda skockala odbranu, traže se...!

„Bolje da dovedemo jednog pravog, nego nekoliko igrača koja ne stvaraju razliku“, bila je jedna od prvih rečenica Miodraga Grofa Božovića kao trenera Crvene zvezde.

Da li zbog više sile ili činjenice da su nešto naučili iz ranijih grešaka tek odgovorni iz Ljutice Bogdana čvrsto su rešeni da ovog leta ne pune roster buljukom igrača sumnjivog kvaliteta samo da bi zadovoljili apetite javnosti. Tokom prethodne sezone Crvena zvezda je promenila 20 i kusur igrača, čija tržišna vrednost nije prelazila cenu polovnog „pežoa“. Mada je situacija u Crvenoj zvezdi i oko nje i dalje maglovita dan uoči priprema za novu sezonu nazire se kostur ekipe koja će pod komandom Miodrga Grofa Božovića imati krajnje jednostavan zadatak – da pehar namenjen šampionu Srbije vrati u triofejni muzej stadiona Rajko Mitić.

Jedini benefit iz prethodne, sumorne sezone je spoznaja da su Zvezdina deca, ili kako voli da kaže generalni direktor kluba Zvezdan Terzić „pet naših bisera”, prošla period inicijacije u seniorskom fudbalu i da bi u narednoj sezoni morali da predstavljaju kičmu tima. Elem, novi trener Miodrag Grof Božović je rekao da voli da radi sa mladim igračima, a dobra vest za crnogorskog stručnjaka uoči današnje prozivike je da je Crvena zvezda praktično „skockala“ odbranu.

Dolazak levog beka Milana Rodića označen je kao jedan od prioritetnih poslova u ovom prelaznom roku, pošto je iskusni Dušan Anđelković u proteklih šest meseci oscilirao, a imao je i silnih muka na odlučujućem večitom derbiju sa Andrijom Živkovićem. Oporavljeni Aleksandar Luković bi trebalo da „bebisituje“ mladog Vukašina Jovanovića kome bi zbog kontinuiteta partije tržišna cena morala da naraste. Na desnom beku „pol“ poziciju“ imaće oporavljeni kapiten mlade reprezentacije Marko Petković, jedan od onih od koga u Ljutice Bogdana očekuju da bude pojačanje iz sopstvenih resursa. Kao alternative u poslednjoj liniji figuriraju pomenuti Anđelković, tu su Savo Pavićević, Mbođ, Miloš Cvetković, a rosteri bi trebalo da popune talentovani omladinci Marko Mijailović (desni bek) i Miloš Stojanović (štoper).

Zbog talenta, tržišne vrednosti, ali i napretka uočljivim i okom laika blanko podršku u veznom redu imaće Marko Grujić i Mihailo Ristić. Međutim, njima će i pored nabrojanih kvaliteta biti potreban tutor u najosteljivijem delu tima. Taj delikatni zadatak u prethodnoj sezoni nisu uspeli da ispune ni Miloš Bosančić, ni Saša Stojanović. Otuda rukovodstvo crveno-belih grozničavo traži paklenog „pakera“, igrača sposobnog da pogura tim u trenucima visokog napona, kao što je to svojevrmeno činio Nenad Milijaš. Ukoliko se ispostave tačnim informacije (ili urbane legende) da rukovodstvo Crvene zvezde ima miliona i po evra na raspolaganju za pojačanja, Božović i Terzić nemaju pravo na grešku. Takođe, duga sezona pružiće mogućnost Danijelu Avramovskom da pokaže šta zna, uz pretpostavku da više neće da kuburi sa povredama, dok bi bingo prelaznog roka predstavljao dolazak Radeta Krunića. Navodno, za njegov dolazak zalaže se i Miodrag Božović, pošto je prethodno stopirao transfer Matosa iz Novog Pazara vredan 180.000 evra.

OPERACIJA KATAI, STEŽE SE OBRUČ OKO GAĆINOVIĆA

Pomenuti Krunić može da odgovori zahtevima i na krilnim pozicijama, koja su trenutno najdeficitarnija u Crvenoj zvezdi. Odlazak Lazovića ostavio je „krater“ u rosteru Crvene zvezde, pa u Ljutice Bogdana ogromnu energiju ulažu u zadržavanje Aleksandra Kataija. Nekadašnji vunderkind Vojvodine je tek povremeno pokazivao talenat, nivo na kojem može da igra fudbal, ali je definitivno i u prosečnoj sezioni potvrdio onu stereotipnu tezu – da je igrač koji pravi razliku. Mada je Lalatović insistirao na njegovom dolasku, niti između bivšeg šefa stručnog štaba i ofanzivnog veziste su brzo pukle, a bilo bi zaista zanimljivo videti da li je Božović sposoban da izleči melanholiju aktuelnog člana Olimpijakosa. Rad sa provernim stručnjakom je nešto što je „zapalilo“ Katajia, koji je uveren da bi mogao da izdejstvuje čiste papire u Atini.

Konkurenciju na krilnim pozicijama pojačaće i crnogorac Jovović, a Crvena zvezda, možda i preambiciozno, steže obruč oko Mijata Gaćinovića. Omladinski reprezentativac Srbije je prodat investicionom fondu iz Švajcarske sa čijim predstavnicima je Zvezdan Terzić u intenzivnom kontaktu. Generalni sekretar Crvene zvezde smatra da bi Mijat imao više prostora za napredak u redovima srpskog šampiona nego u Groningenu u kojem bi morao grčevito da se bori za minutažu. Moguće je da prvom timu bude priključen Dušan Živković, Grujićev i Jovanovićev klasić, momak neverovatnih brzinskih kvaliteta, ali i problematičnog ponašanja.

Miodrag Grof Božović je u prethodnim klubovima forsirao formaciju 4-2-3-1, ali postoje indicije da će u Zvezdi stalno igrati sa dvojicom napadača. Jedan je siguran – Luka Jović. Priliku će dobijati i Petar Orlandić, ali znaju u Ljutice Bogdana da im je potreban još jedan centarfor koji garantuje 20 prvenstvenih golova. Zvezdi je ponuđeno nekoliko opcija iz inostranstva, a cena nije mala.

Naravno, postoji i nedoumica oko golmana. Možda će kapiten Rajković da počne sezonu posle povratka sa Mundijalita, ali je on odavno projektovan za prodaju.

Komentari / 0

Ostavite komentar