Органи једне жене спасили четири живота

Више од 100 љекара, медицинских сестара и техничког особља учествовало је у акцији трансплантације органа којом су спасена четири живота у Нишу, Београду.

Србија 11.06.2015 | 14:27
Органи једне жене спасили четири живота

Све је почело у петак, 5. јуна, око шест сати по подне. Лекари КЦ Ниш установили су код пацијенткиње старе 66 година мождану смрт.
Како „Блиц“ сазнаје, несрећна жена била је потпуно здрава, спортског духа, а настрадала је возећи бицикл.
Пролазила је поред паркираних аутомобила не опазивши да је један од возача отворио врата. Она је тада ударила у њих и пала директно на главу. Након неколико сати, љекари су констатовали мождану смрт.

Тада је и алармиран цијели здравствени систем Србије. Почела је мобилизација тимова за пресађивање органа у Клиничком центру у Нишу, јер се породица преминуле жене сложила да се срце, јетра и бубрези пресаде другим пацијентима. Једно „да“ спасло је четири живота. Два бубрега трансплантирана су пацијентима у Нишу.

"Обавестили смо Центар за биомедицину, ВМА, Клинички центар Србије и Клинички центар у Новом Саду да имамо пацијента са можданом смрћу", објашњава директор КЦ Ниш проф. др Зоран Радовановић.

Те ноћи брзо се размишљало, али још брже и радило. Узорак крви донора послат је хитно у Београд на анализу како би се урадила типизација ткива и одредили остали параметри.

"Из КЦ Србије јавили су нам да имају пацијента којем је потребно срце, али су затражили додатне анализе. За то време пацијенткињи смо органе морали да одржавамо виталним. Када смо јавили Београду да су резултати уредни, почела је и трка са временом", објашњава др Радовановић.

Из КЦС су се брзо организовали и позвали у помоћ саобраћајну полицију. Са њима је кренуо и тим љекара за експлантацију срца.

"Обезбедили су нам специјални ауто са ротационим светлима. Возили су 280 на сат и за 55 минута су стигли до Ниша и исто толико им је требало да се врате у Београд. Јер, када је срце у питању, за шест сати мора све да буде готово", објашњава проф. др Миљко Ристић, директор КЦС.

Истовремено, права драма одвијала се и у Клиничком центру Војводине. Војвођански љекари ангажовали су хеликоптер, помоћу којег су брзо стигли по јетру, која је пресађена пацијенту у тој болници.

На листи за пресађивање бубрега било је 280 пацијената, тако да су љекари имали велики посао, а мало времена да изаберу праве пацијенте.

"Битно је било да пацијенти што брже могу да дођу до Ниша. Избор је пао на мушкарца из Крагујевца и једну млађу даму из Крушевца, која је девет пута позивана на трансплантацију и враћана. Код мушког пацијента је бубрег одмах прорадио, док код жене има ограничену функцију, али је стабилно", каже др Драган Милић, директор Клинике за кардиоваскуларну и трансплантациону хирургију.

Срце је добио проф. др Љубиша Аћимовић (56), иначе хирург у КЦ Крагујевац, којем је годину дана раније уграђена вјештачка срчана пумпа.

"Пацијент је сада нешто боље, али није како смо очекивали. Срце добро ради, али не може да постигне притисак. Ставили смо га на вантелесну циркулацију. Из сата у сат му радимо анализе. И даље је на апаратима, али борба се наставља", каже др Ристић.

(Блиц)

Коментари / 0

Оставите коментар