Organi jedne žene spasili četiri života

Više od 100 ljekara, medicinskih sestara i tehničkog osoblja učestvovalo je u akciji transplantacije organa kojom su spasena četiri života u Nišu, Beogradu.

Srbija 11.06.2015 | 14:27
Organi jedne žene spasili četiri života

Sve je počelo u petak, 5. juna, oko šest sati po podne. Lekari KC Niš ustanovili su kod pacijentkinje stare 66 godina moždanu smrt.
Kako „Blic“ saznaje, nesrećna žena bila je potpuno zdrava, sportskog duha, a nastradala je vozeći bicikl.
Prolazila je pored parkiranih automobila ne opazivši da je jedan od vozača otvorio vrata. Ona je tada udarila u njih i pala direktno na glavu. Nakon nekoliko sati, ljekari su konstatovali moždanu smrt.

Tada je i alarmiran cijeli zdravstveni sistem Srbije. Počela je mobilizacija timova za presađivanje organa u Kliničkom centru u Nišu, jer se porodica preminule žene složila da se srce, jetra i bubrezi presade drugim pacijentima. Jedno „da“ spaslo je četiri života. Dva bubrega transplantirana su pacijentima u Nišu.

"Obavestili smo Centar za biomedicinu, VMA, Klinički centar Srbije i Klinički centar u Novom Sadu da imamo pacijenta sa moždanom smrću", objašnjava direktor KC Niš prof. dr Zoran Radovanović.

Te noći brzo se razmišljalo, ali još brže i radilo. Uzorak krvi donora poslat je hitno u Beograd na analizu kako bi se uradila tipizacija tkiva i odredili ostali parametri.

"Iz KC Srbije javili su nam da imaju pacijenta kojem je potrebno srce, ali su zatražili dodatne analize. Za to vreme pacijentkinji smo organe morali da održavamo vitalnim. Kada smo javili Beogradu da su rezultati uredni, počela je i trka sa vremenom", objašnjava dr Radovanović.

Iz KCS su se brzo organizovali i pozvali u pomoć saobraćajnu policiju. Sa njima je krenuo i tim ljekara za eksplantaciju srca.

"Obezbedili su nam specijalni auto sa rotacionim svetlima. Vozili su 280 na sat i za 55 minuta su stigli do Niša i isto toliko im je trebalo da se vrate u Beograd. Jer, kada je srce u pitanju, za šest sati mora sve da bude gotovo", objašnjava prof. dr Miljko Ristić, direktor KCS.

Istovremeno, prava drama odvijala se i u Kliničkom centru Vojvodine. Vojvođanski ljekari angažovali su helikopter, pomoću kojeg su brzo stigli po jetru, koja je presađena pacijentu u toj bolnici.

Na listi za presađivanje bubrega bilo je 280 pacijenata, tako da su ljekari imali veliki posao, a malo vremena da izaberu prave pacijente.

"Bitno je bilo da pacijenti što brže mogu da dođu do Niša. Izbor je pao na muškarca iz Kragujevca i jednu mlađu damu iz Kruševca, koja je devet puta pozivana na transplantaciju i vraćana. Kod muškog pacijenta je bubreg odmah proradio, dok kod žene ima ograničenu funkciju, ali je stabilno", kaže dr Dragan Milić, direktor Klinike za kardiovaskularnu i transplantacionu hirurgiju.

Srce je dobio prof. dr Ljubiša Aćimović (56), inače hirurg u KC Kragujevac, kojem je godinu dana ranije ugrađena vještačka srčana pumpa.

"Pacijent je sada nešto bolje, ali nije kako smo očekivali. Srce dobro radi, ali ne može da postigne pritisak. Stavili smo ga na vantelesnu cirkulaciju. Iz sata u sat mu radimo analize. I dalje je na aparatima, ali borba se nastavlja", kaže dr Ristić.

(Blic)

Komentari / 0

Ostavite komentar