Хрвати забранили клубовима АБА лигу!

Порука из Загреба гласи: Цедевита, Цибона и Задар не могу у такмичење које не признаје ФИБА.

Кошарка 11.06.2015 | 20:00
Хрвати забранили клубовима АБА лигу!

Попут својих колега из Србије, челници Хрватског кошаркашког савеза (ХКС) састали су се у уторак са представницима тамошњих клубова који су обезбедили "излаз на Јадран" (Цедевита, Цибона и Задар). Главни разлог састанка: наћи начин да се учествује у АБА лиги, упркос претећим порукама из ФИБА.

Епилог:

"Управни одбор ХКС потпуно подржава акте ФИБА и неће дозволити хрватским клубовима наступање у лиги која није призната од стране ФИБА. О тој одлуци ХКС ће писменим путем обавестити ФИБА, као и клубове. Истовремено, у даљим разговорима са ФИБА и националним савезима у регији, ХКС ће подржати сваки предлог за добробит хрватске репрезентативне и клупске кошарке", саопштено је, јавља ХРТ.

Претња ФИБА добро је размотрена у Хрватској, као и најава могућег кажњавања тамошње репрезентације ако савези и клубови не нађу решење за замршену ситуацију.

Европска "кућа кошарке" ускратила је овог пролећа признање АБА лиги, а у свим Еx-Yу републикама сложни су да је регионално такмичење ипак неопходно. У КС Србије надају се формирању нове лиге (у крајњем случају - повлачењу у домаћу лигу), док генерални секретар ХКС-а Жељко Дракшић поручује:

"Регионална лига постоји већ 15, 16 сезона и получила је одличне резултате. Сви клубови који су у њој партиципирали слажу се да је неопходна на овим просторима, да је добра за развој кошарке и због тога и ми желимо продужити ту причу", рекао је он.

Као датум заокружен црвеним маркером на календару сада се истиче 18. јун, када би могле да буду познате и евентуалне казне ФИБА усмерене ка репрезентацијама и савезима из региона. Са друге стране, Евролига је послала јасну поруку да без учешћа у АБА лиги (коју ЕЛ сматра овдашњим домаћим такмичењем) нема ни пласмана у елиту.

Коментари / 0

Оставите коментар