Hrvati zabranili klubovima ABA ligu!

Poruka iz Zagreba glasi: Cedevita, Cibona i Zadar ne mogu u takmičenje koje ne priznaje FIBA.

Košarka 11.06.2015 | 20:00
Hrvati zabranili klubovima ABA ligu!

Poput svojih kolega iz Srbije, čelnici Hrvatskog košarkaškog saveza (HKS) sastali su se u utorak sa predstavnicima tamošnjih klubova koji su obezbedili "izlaz na Jadran" (Cedevita, Cibona i Zadar). Glavni razlog sastanka: naći način da se učestvuje u ABA ligi, uprkos pretećim porukama iz FIBA.

Epilog:

"Upravni odbor HKS potpuno podržava akte FIBA i neće dozvoliti hrvatskim klubovima nastupanje u ligi koja nije priznata od strane FIBA. O toj odluci HKS će pismenim putem obavestiti FIBA, kao i klubove. Istovremeno, u daljim razgovorima sa FIBA i nacionalnim savezima u regiji, HKS će podržati svaki predlog za dobrobit hrvatske reprezentativne i klupske košarke", saopšteno je, javlja HRT.

Pretnja FIBA dobro je razmotrena u Hrvatskoj, kao i najava mogućeg kažnjavanja tamošnje reprezentacije ako savezi i klubovi ne nađu rešenje za zamršenu situaciju.

Evropska "kuća košarke" uskratila je ovog proleća priznanje ABA ligi, a u svim Ex-Yu republikama složni su da je regionalno takmičenje ipak neophodno. U KS Srbije nadaju se formiranju nove lige (u krajnjem slučaju - povlačenju u domaću ligu), dok generalni sekretar HKS-a Željko Drakšić poručuje:

"Regionalna liga postoji već 15, 16 sezona i polučila je odlične rezultate. Svi klubovi koji su u njoj participirali slažu se da je neophodna na ovim prostorima, da je dobra za razvoj košarke i zbog toga i mi želimo produžiti tu priču", rekao je on.

Kao datum zaokružen crvenim markerom na kalendaru sada se ističe 18. jun, kada bi mogle da budu poznate i eventualne kazne FIBA usmerene ka reprezentacijama i savezima iz regiona. Sa druge strane, Evroliga je poslala jasnu poruku da bez učešća u ABA ligi (koju EL smatra ovdašnjim domaćim takmičenjem) nema ni plasmana u elitu.

Komentari / 0

Ostavite komentar