Пред законом, сви су исти, па и он...!

Један од најбољих фудбалера света Лионел Меси и његов отац и даље суочени са суђењем под оптужбом да су утајили порез у висини од 4,1 милион евра.

Фудбал 11.06.2015 | 19:40
Пред законом, сви су исти, па и он...!

Није стигао поштено ни да прослави нову титулу првака Европе, а судкс евласти су му "улетеле клизећи" и то са обе ноге!

Суд у Барселони одбио је жалбу Месијевих адвоката, па се аргентински фудбалски чаробњак и његов отац и даље суочавају са суђењем на којем би одговарали на оптужбе да су од 2006. до 2009. године утајили порез у вредности од 4,1 милион евра.

Према оптужници, отац Барселонине легенде је преко офф-схоре компанија створио мрежу чији је циљ било сакрити прави износ профита оствареног на продаји Месијевог лика. Месијев отац Хорхе Хорасио Меси продавао је права на фотографије свог сина разним компанијама у Уругвају, Белизеу, Швајцарској и Великој Британији, а добит није била пријављена.

Меси је 2013. уплатио шпанским властима пет милона евра као "корекцију заостатака", што је навело на закључак да је ту заиста било неких мутних радњи. Али, ни та уплата, ни Месијево правдање да није имао појма о тим "рупама", нису били довољни суду да усвоји његову жалбу.

Виши суд у Барселони наводи да постоје докази да је Меси, знајући или не, извукао корист из те мреже компанија у вредности од 4,1 милион евра који нису били пријављени.

И Меси сениор и Меси јуниор су одбацили оптужбе као неосноване.

Према ставу суда, разумљиво је да Меси не управља својим финансијама, али исто тако он не може да буде аболиран за своје незнање о томе шта се дешава на његовим рачунима. "Суд не треба да разматра да ли је Меси знао или не за превару, јер то није суштина", пише у ставу суда, који преноси шпански лист "Ел Паис".

Месијеви правни заступници, међутим, у одбрану фудбалског аса истичу да он "ниједан минут свог живота није потрошио на читање и анализирање уговора".

Али, суд је, одбацујући жалбу Месија, навео да је утврђено да је он потписивао уговоре када је постао пунолетан и да је у списима он наведен као једини управљач једне од компанија умешаних у спор.

И поред ове одлуке суда (на коју Меси нема право жалбе), и даље постоји простор за вансудско поравнање, али све би могло да се закомпликује ако државни тужилац настави да инсистира на оптужбама и наставку просцеа.

Меси, који се сматра једним од најплаћенијих спортиста на свету, становник је Барселоне од 2000. године, а добио је шпанско држављанство 2005.

Коментари / 0

Оставите коментар