Pred zakonom, svi su isti, pa i on...!

Jedan od najboljih fudbalera sveta Lionel Mesi i njegov otac i dalje suočeni sa suđenjem pod optužbom da su utajili porez u visini od 4,1 milion evra.

Fudbal 11.06.2015 | 19:40
Pred zakonom, svi su isti, pa i on...!

Nije stigao pošteno ni da proslavi novu titulu prvaka Evrope, a sudks evlasti su mu "uletele klizeći" i to sa obe noge!

Sud u Barseloni odbio je žalbu Mesijevih advokata, pa se argentinski fudbalski čarobnjak i njegov otac i dalje suočavaju sa suđenjem na kojem bi odgovarali na optužbe da su od 2006. do 2009. godine utajili porez u vrednosti od 4,1 milion evra.

Prema optužnici, otac Barselonine legende je preko off-shore kompanija stvorio mrežu čiji je cilj bilo sakriti pravi iznos profita ostvarenog na prodaji Mesijevog lika. Mesijev otac Horhe Horasio Mesi prodavao je prava na fotografije svog sina raznim kompanijama u Urugvaju, Belizeu, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji, a dobit nije bila prijavljena.

Mesi je 2013. uplatio španskim vlastima pet milona evra kao "korekciju zaostataka", što je navelo na zaključak da je tu zaista bilo nekih mutnih radnji. Ali, ni ta uplata, ni Mesijevo pravdanje da nije imao pojma o tim "rupama", nisu bili dovoljni sudu da usvoji njegovu žalbu.

Viši sud u Barseloni navodi da postoje dokazi da je Mesi, znajući ili ne, izvukao korist iz te mreže kompanija u vrednosti od 4,1 milion evra koji nisu bili prijavljeni.

I Mesi senior i Mesi junior su odbacili optužbe kao neosnovane.

Prema stavu suda, razumljivo je da Mesi ne upravlja svojim finansijama, ali isto tako on ne može da bude aboliran za svoje neznanje o tome šta se dešava na njegovim računima. "Sud ne treba da razmatra da li je Mesi znao ili ne za prevaru, jer to nije suština", piše u stavu suda, koji prenosi španski list "El Pais".

Mesijevi pravni zastupnici, međutim, u odbranu fudbalskog asa ističu da on "nijedan minut svog života nije potrošio na čitanje i analiziranje ugovora".

Ali, sud je, odbacujući žalbu Mesija, naveo da je utvrđeno da je on potpisivao ugovore kada je postao punoletan i da je u spisima on naveden kao jedini upravljač jedne od kompanija umešanih u spor.

I pored ove odluke suda (na koju Mesi nema pravo žalbe), i dalje postoji prostor za vansudsko poravnanje, ali sve bi moglo da se zakomplikuje ako državni tužilac nastavi da insistira na optužbama i nastavku proscea.

Mesi, koji se smatra jednim od najplaćenijih sportista na svetu, stanovnik je Barselone od 2000. godine, a dobio je špansko državljanstvo 2005.

Komentari / 0

Ostavite komentar