Мировњаци сексуално искоришћавали Хаићанке

Мировњаци УН-а, распоређени на Хаитију, сексуално су искоришћавали више од 200 жена и девочица, којима су у замену за секс, давали храну и лекове, наводи се у нацрту извештаја Канцеларије УН за интерни надзор, уз напомену да су многи случајеви остали прикривени.

Свијет 10.06.2015 | 17:15
Мировњаци сексуално искоришћавали Хаићанке

Према нацрту, у који је имала увид агенција АП, трећина искоришћваних и злостављнаих Хаићанки, млађа је од 18 година.

Шокантни подаци су откривени, пошто су истражитељи обавили разговор са 231 особом на Хаитију, које су тврдиле д су биле принуђене на секс у замену за основне потрепштине.

Сеоске жене су најчешће наводиле као разлоге за то глад, недостатак склоништа, потрепшстине за бебу, лекове и ствари за кућу. С сдруге стране оне које живе у граду или непосредној близини пружале су секс у замену за ципеле, мобилне телефоне, лаптопове, парфеме, па и новац, наводи се у извештају.

У случају неплаћања, неке жене су задржавале беџеве мировних снага и претиле да ће све открити путем друштвених мрежа.

УН изричито забрањују размену новца, запослења, робе или услуга за секс и обесхрабрују односе између особља УН и оних који су под њиховом заштитом. Међутим само седам од анкетираних жртава је познавало политику УН којој се забрањује сексуално искоришћавање и злостављање, наводи се у извештају.

Извештај, који треба да буде објављне овог месеца, не наводи временски оквир за наводне повреде, али је мировна мисија УН од 7.000 војника почела 2004. године. Истрага није поменула број војника који су укључени у искоришћавања, преноси Раша тудеј.

Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

У Н

10.06.2015 16:51

Но монеy но хонеy нису силовали каква је то глупост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ма да

10.06.2015 19:08

Хаићанке су познате да не дају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Угодно с корисним

10.06.2015 21:09

Учили су их енглески. Ваљаће им то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лако је искористити

10.06.2015 23:08

Треба помоци, а то је наука.

ОДГОВОРИТЕ