Кршење права Срба у Ливањском кантону

Вијеће за заштиту виталних интереса Уставног суда Федерације БиХ /ФБиХ/ данас је прогласио неуставним Приједлог закона о уџбеницима и наставним средствима за основне и средње школе у Ливањском кантону, јер се њиме крше уставна права Срба у том кантону.

Босна и Херцеговина 10.06.2015 | 15:11
Кршење права Срба у Ливањском кантону

Овом одлуком Приједлог закона о уџбеницима и наставним средствима за основне и средње школе у Ливањском кантону не може бити упућен у даљу процедуру.

У образложењу пресуде наводи се да су језик и писмо једно од битних обиљежја конститутивног народа које чине његов идентитет, а самим тим, свако питање које задире у ову област евидентно представља витални интерес за сваки конститутивни народ, у овом случају српски у Ливањском кантону.

"Образовање, као изузетно битан сегмент у друштву, такође, потпада под дефиницију виталног интереса конститутивних народа и по ставу Вијећа, изузетно је важна и сложена материја која се, као таква, не би смјела у сегменту равноправне употребе у процесу образовања језика и писма свих конститутивних народа препустити вољи издавача, него би морала бити уређена одговарајућим законом", појашњава се у пресуди.

Према образложењу пресуде, интервенција законодавца у овој области је нужна да би била обезбијеђена равноправна употреба језика и писма у службеној употреби у ФБиХ, те право на образовање на матерњем језику за сваког ученика у наставном процесу.

У образложењу пресуде се наводи и да је тачно да Закон о основном образовању у Ливањском кантону и Устав овог кантона прописује равноправну употребу три језика и два писма, али то остаје "мртво слово на папиру", уколико равноправност језика и писма нема своју примјену у пракси.

"Стога, у конкретном случају, одобравањем и издавањем уџбеника искључиво на језику и писму једног, у овом случају хрватског конститутивног народа, те непружањем законских гаранција у оквиру Приједлога закона да ће бити испоштован идентитет, кроз језик и писмо, у овом случају српског конститутивног народа, повређује се витални интерес конститутивног српског народа у Кантону 10, те је у том правцу Вијеће донијело пресуду као у изреци", образлаже се у пресуди.

Клуб посланика Срба у Скупштини Ливањског кантона покренуо је прошле године процедуру заштите виталног националног интереса на наведено законско рјешење.

Извор: Срна

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Питање

10.06.2015 15:02

Како онда Република Српска саље ливањске Србе да регулису пензионо питање тамо? и то да 70 Година стара сједне на аутобус за Ливно и оде први пут иза рата. Дотицна је зивјела у слузбеном стану који је ХВО сравниио са замљом те мора ноцити у хотелу. За тај туризам нема пара, а нити храбрости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина

10.06.2015 19:11

Постени људи ЦЕ осудити све дискриминције како ову тако и све друге на цјелој територији БиХ.