Kršenje prava Srba u Livanjskom kantonu

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH /FBiH/ danas je proglasio neustavnim Prijedlog zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Livanjskom kantonu, jer se njime krše ustavna prava Srba u tom kantonu.

Bosna i Hercegovina 10.06.2015 | 15:11
Kršenje prava Srba u Livanjskom kantonu

Ovom odlukom Prijedlog zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u Livanjskom kantonu ne može biti upućen u dalju proceduru.

U obrazloženju presude navodi se da su jezik i pismo jedno od bitnih obilježja konstitutivnog naroda koje čine njegov identitet, a samim tim, svako pitanje koje zadire u ovu oblast evidentno predstavlja vitalni interes za svaki konstitutivni narod, u ovom slučaju srpski u Livanjskom kantonu.

"Obrazovanje, kao izuzetno bitan segment u društvu, takođe, potpada pod definiciju vitalnog interesa konstitutivnih naroda i po stavu Vijeća, izuzetno je važna i složena materija koja se, kao takva, ne bi smjela u segmentu ravnopravne upotrebe u procesu obrazovanja jezika i pisma svih konstitutivnih naroda prepustiti volji izdavača, nego bi morala biti uređena odgovarajućim zakonom", pojašnjava se u presudi.

Prema obrazloženju presude, intervencija zakonodavca u ovoj oblasti je nužna da bi bila obezbijeđena ravnopravna upotreba jezika i pisma u službenoj upotrebi u FBiH, te pravo na obrazovanje na maternjem jeziku za svakog učenika u nastavnom procesu.

U obrazloženju presude se navodi i da je tačno da Zakon o osnovnom obrazovanju u Livanjskom kantonu i Ustav ovog kantona propisuje ravnopravnu upotrebu tri jezika i dva pisma, ali to ostaje "mrtvo slovo na papiru", ukoliko ravnopravnost jezika i pisma nema svoju primjenu u praksi.

"Stoga, u konkretnom slučaju, odobravanjem i izdavanjem udžbenika isključivo na jeziku i pismu jednog, u ovom slučaju hrvatskog konstitutivnog naroda, te nepružanjem zakonskih garancija u okviru Prijedloga zakona da će biti ispoštovan identitet, kroz jezik i pismo, u ovom slučaju srpskog konstitutivnog naroda, povređuje se vitalni interes konstitutivnog srpskog naroda u Kantonu 10, te je u tom pravcu Vijeće donijelo presudu kao u izreci", obrazlaže se u presudi.

Klub poslanika Srba u Skupštini Livanjskog kantona pokrenuo je prošle godine proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na navedeno zakonsko rješenje.

Izvor: Srna

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Pitanje

10.06.2015 15:02

Kako onda Republika Srpska salje livanjske Srbe da regulisu penziono pitanje tamo? i to da 70 Godina stara sjedne na autobus za Livno i ode prvi put iza rata. Doticna je zivjela u sluzbenom stanu koji je HVO sravniio sa zamljom te mora nociti u hotelu. Za taj turizam nema para, a niti hrabrosti.

ODGOVORITE
Name

Drina

10.06.2015 19:11

Posteni ljudi CE osuditi sve diskrimincije kako ovu tako i sve druge na cjeloj teritoriji BiH.