Брчко: Слијепи примају помоћ од 58 КМ!

У Брчком су данас мирно протествовали чланови Удружења слијепих и слабовидих.

Босна и Херцеговина 10.06.2015 | 14:22
Брчко: Слијепи примају помоћ од 58 КМ!

Они су испред зграде Скупштине у вријеме редовног засиједања исказали незадовољство због понижавајућег додатка за туђу његу и помоћ који у Брчком 15 година износи само 58 марака.

Ми не кријемо да не видимо, ви кријете да видите, једна је од писаних порука учесника протеста локалној власти.

„Ми смо потпуно неравноправни чланови заједнице а дискриминаторски однос власти према инвалидним лицима покривен је Законом који је све стрпао у исти кош – иста права међу 2000 корисника социјалних примања има потпуно слијеп човјек, инвалид у колицима или прикован за нпостељу, и неко ко с инвалидитетом вози аутомобил, игра фудбал, ради друге послове. Ово се мора мијењати", каже Славко Ивановић.

Шефица Владиног Одјељења за здравство Анђа Николић је у разговору с учесницима протеста нагласила да је већ формирала радну групу за измјене и допуне Закона о социјалној заштити, али нагласила да се то ради „по специјалним процедурама због усклађивања с европским законодавством па због тога не треба очекивати усвајање по убрзаном поступку".

Учесници протеста истичу да иста обећања из Владе слушају 15 година што их је и приморало да правду траже на улици, а не намјеравају одустати.

„Ми ћемо, ако се стање брзо не промијени, организовати штрајк глађу јер је и овако велики број међу нама на ивици глади и једва да сваки дан има и за оброк", рекао је Славко Мићановић.

(БН ТВ)

Коментари / 0

Оставите коментар