Brčko: Slijepi primaju pomoć od 58 KM!

U Brčkom su danas mirno protestvovali članovi Udruženja slijepih i slabovidih.

Bosna i Hercegovina 10.06.2015 | 14:22
Brčko: Slijepi primaju pomoć od 58 KM!

Oni su ispred zgrade Skupštine u vrijeme redovnog zasijedanja iskazali nezadovoljstvo zbog ponižavajućeg dodatka za tuđu njegu i pomoć koji u Brčkom 15 godina iznosi samo 58 maraka.

Mi ne krijemo da ne vidimo, vi krijete da vidite, jedna je od pisanih poruka učesnika protesta lokalnoj vlasti.

„Mi smo potpuno neravnopravni članovi zajednice a diskriminatorski odnos vlasti prema invalidnim licima pokriven je Zakonom koji je sve strpao u isti koš – ista prava među 2000 korisnika socijalnih primanja ima potpuno slijep čovjek, invalid u kolicima ili prikovan za npostelju, i neko ko s invaliditetom vozi automobil, igra fudbal, radi druge poslove. Ovo se mora mijenjati", kaže Slavko Ivanović.

Šefica Vladinog Odjeljenja za zdravstvo Anđa Nikolić je u razgovoru s učesnicima protesta naglasila da je već formirala radnu grupu za izmjene i dopune Zakona o socijalnoj zaštiti, ali naglasila da se to radi „po specijalnim procedurama zbog usklađivanja s evropskim zakonodavstvom pa zbog toga ne treba očekivati usvajanje po ubrzanom postupku".

Učesnici protesta ističu da ista obećanja iz Vlade slušaju 15 godina što ih je i primoralo da pravdu traže na ulici, a ne namjeravaju odustati.

„Mi ćemo, ako se stanje brzo ne promijeni, organizovati štrajk glađu jer je i ovako veliki broj među nama na ivici gladi i jedva da svaki dan ima i za obrok", rekao je Slavko Mićanović.

(BN TV)

Komentari / 0

Ostavite komentar