Тест од 60 секунди који ће показати јесте ли здрави

Уз помоћ ових шест кратких тестова можете уочити поруке које вам шаље ваше тело како бисте се на време обратили лекару.

Здравље 10.06.2015 | 11:34
Тест од 60 секунди који ће показати јесте ли здрави

Потребно је јако мало времена да установите какво вам је здравље. Уз помоћ ових шест кратких тестова можете уочити поруке које вам шаље ваше тело и како бисте се на време обратили лекару како бисте уклонили евентуални здравствени проблем.

Проверите боју својих беоњача, а јер и оне могу открити потенцијални здравствени проблем.

1. БЕОЊАЧЕ

Станите испред огледала и погледајте добро своје очи. Ако су беоњаче попримиле жућкасту боју, могуће је да сте провели превише времена на сунцу без наочара за сунце. Ако се жутило не нестане, отиђите код доктора како бисте искључили могућност проблема с јетром.

Црвене очи могу бити симптом многих проблема, од алергија до инфекција. Потребно је разликовати краткотрајно црвенило које се појави нпр. приликом иритације због испале трепавице или због вишесатног боравка испред компјутера од дуготрајног црвенила које не престаје данима. Оно може бити симптом алергије, или инфекције и у том случају се обратите лекару.

2. ИЗДРЖЉИВОСТ

Недостатак физичке активности штети нашем телу и дугорочно може довести до развоја разних хроничних болести. Своју снагу и издржљивост можете тестирати на једноставан начин. Степеницама се попните на други спрат зграде или куће. Ако сте се јако задували, ознојили и изгубили дах, то значи да имате јако слабу кондицију, а можда и проблема с хормонима штитне жлезде - па их проверите.

* Људи који вишак килограма имају око стомака, а не на задњици, бедрима или другим деловима тела, имају веће шансе за развој болести срца, дијабетеса и високог крвног притиска.

3. СТРУК

Познато је да дебљина на специфичним деловима тела може бити опасна. Тако људи који вишак килограма носе око струка имају веће шансе за развој болести срца, дијабетеса и високог крвног притиска. Измерите обим струка и ако је већи од 90 центиметара за мушкарце и 80 за жене, то значи да је време за дијету и вежбање.

* Промене на младежима, црвенила, свраб, крварење и нагли раст често су сасвим бенигне реакције и завршавају само уклањањем младежа, али могу бити упозорење за озбиљније проблеме.

4. КОЖА

Сува кожа (поготово након туширања) неугодан је проблем, али и упозорење да вашем телу нешто фали. Тестирајте кожу тако што ћете се огребати ноктом на подручју подлактице. Ако вам под вам под ноктом заврше остаци коже или је јако видљив траг гребања, то значи да вашој кожи треба добра хидратација не само споља, већ и изнутра.

5. МЛАДЕЖИ

Обавезно пратите стање својим младежа, поготово оних већих и израженијих. За скенирање целог тела не треба вам пуно времена - станите пред огледало и баците поглед на њих. Промене на младежима, црвенила, свраб, крварење и нагли раст често су сасвим бенигне промене које завршавају само уклањањем младежа, али могу бити упозорење за озбиљније проблеме. Зато потражите савет дерматолога ако их приметите.

* Пијте минимално литар и по воде дневно како бисте очистили тело и кожу.

6. МОКРАЋА И СТОЛИЦА

Када извршите малу и велику нужду, погледајте у wц шољу, јер тако можете пуно сазнати о свом здрављу. Здрава мокраћа је бистра и светло жуте боје. Тамна и мутна мокраћа пре свега је знак да не пијете довољно течности. Ако у мокраћи приметите крв, то је углавном знак уринарне инфекције или упале бубрега. У том случају одмах посетите доктора.

Ако једете храну богату гвожђем (цвекла, спанаћ, боровнице, купине), ваша столица може бити тамније боје. Међутим, ако нисте јели такву храну, а приметили сте да вам је столица јако тамна или чак црна, отиђите код доктора и тестирајте столицу на крварење. Можда имате унутарње хемороиде или полипе које је потребно излечити или уклонити.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар