Европске компаније инвестирају у Србац

Инвеститори из Италије и Луксембурга заинтересовани су да у Српцу саграде енергетско постројење за производњу једног мегавата електричне и 1,2 мегавата топлотне енергије у шта би уложили 4,5 милиона евра, чиме би се омогућило запослење за 200 радника.

Република Српска 10.06.2015 | 11:10
Европске компаније инвестирају у Србац

Представници заинтересованих компанија боравили су у Српцу гдје су са челницима општине постигли споразум о реализацији, првог ове врсте, пројекта у Републици Српској.

Ради се о чистом еколошком индустријском капацитету, који не би изазивао загадјивање животне средине, што се уклапа у обавезу Републике Српске да према међународним прописима осигура производњу 15 мегавата енергије из обновљивих извора.

Отуда се очекује и пуна подршка ресорног министарства у Влади Републике Српске, каже начелник општине Србац Драго Ћирић. Он истиче еда су инвеститори прихватили и предложену локацију за енергану у Малим Ситнешима површине 14 хектара, коју би купили, а обавеза општине је да припреми потребну документацију и елаборат о оправданости формирања два предузећа и њихова регистрација у општини Србац како је предвиђено у пројекту.

Прва фирма ће обезбјеђивати сировину за енергану из отпадног дрвета, док би друга фирма имала задатак да прави пластенике за производњу органског поврћа током цијеле године користећи топлоту из обновљивих извора енергије. Овај пројекат „тежак“ је 10 милиона.

Постројење за производњу струје и топлоте из обновљивих извора енергије у Српцу градиће се по узору на такве енергане у Италији које дају изванредне резултате.

Почетак изградње очекује се већ ове јесени.

Аутор: Саво Кесер

Коментари / 0

Оставите коментар