Evropske kompanije investiraju u Srbac

Investitori iz Italije i Luksemburga zainteresovani su da u Srpcu sagrade energetsko postrojenje za proizvodnju jednog megavata električne i 1,2 megavata toplotne energije u šta bi uložili 4,5 miliona evra, čime bi se omogućilo zaposlenje za 200 radnika.

Republika Srpska 10.06.2015 | 11:10
Evropske kompanije investiraju u Srbac

Predstavnici zainteresovanih kompanija boravili su u Srpcu gdje su sa čelnicima opštine postigli sporazum o realizaciji, prvog ove vrste, projekta u Republici Srpskoj.

Radi se o čistom ekološkom industrijskom kapacitetu, koji ne bi izazivao zagadjivanje životne sredine, što se uklapa u obavezu Republike Srpske da prema međunarodnim propisima osigura proizvodnju 15 megavata energije iz obnovljivih izvora.

Otuda se očekuje i puna podrška resornog ministarstva u Vladi Republike Srpske, kaže načelnik opštine Srbac Drago Ćirić. On ističe eda su investitori prihvatili i predloženu lokaciju za energanu u Malim Sitnešima površine 14 hektara, koju bi kupili, a obaveza opštine je da pripremi potrebnu dokumentaciju i elaborat o opravdanosti formiranja dva preduzeća i njihova registracija u opštini Srbac kako je predviđeno u projektu.

Prva firma će obezbjeđivati sirovinu za energanu iz otpadnog drveta, dok bi druga firma imala zadatak da pravi plastenike za proizvodnju organskog povrća tokom cijele godine koristeći toplotu iz obnovljivih izvora energije. Ovaj projekat „težak“ je 10 miliona.

Postrojenje za proizvodnju struje i toplote iz obnovljivih izvora energije u Srpcu gradiće se po uzoru na takve energane u Italiji koje daju izvanredne rezultate.

Početak izgradnje očekuje se već ove jeseni.

Autor: Savo Keser

Komentari / 0

Ostavite komentar