Резолуција која носи ризик од нових подјела

Представничко вијеће Парламентарне скупштине БиХ требало би да данас разматра приједлог резолуције о Сребреници чији су предлагачи Денис Бећировић и Мирсад Мешић из СДП-а БиХ и Заим Бацковић из Босанскохерцеговачке патриотске странке.

Босна и Херцеговина 10.06.2015 | 09:00
Резолуција која носи ризик од нових подјела

Председавајући Председништва БиХ Младен Иванић изјавио је да ће најава доношења резолуције о Сребреници бити тест међународних институција и истакао да није сигуран да ће њени креатори наћи избалансирани приступ.

"Да ли ће наћи меру и направити резолуцију која ће бити окренута будућности или ће је искористити да се БиХ врати у прошлост", упитао је Иванић.

Он је Тањугу, пре предавања у Београду о друштвеним и политичким изазовима који се постављају пред БиХ, рекао да сматра да су они који су преузели посао и рад на изради резолуције заправо преузели политичку одговорност о употребљивости тог документа или пак о његовој злоупотреби.

"Бојим се да ће нас вратити уназад, али сачекајмо дефинитиван папир ", поручио је Иванић и подсетио да је први, ранији покушај усвајања сличног документа одбачен као неприхватљив.

Иванић каже да је највећа одговорност за резолуцију на Великој Британији, која је преузела право да буде њен предлагач.

"Нисам сигуран да ће бити у стању да нађу избалансиран приступ, то је врло изазовно. Ако нас резолуција поново подели, одговорност је на онима који раде на њој", указао је Иванић и додао да у том случају њени креатори неће моћи да нађу изговор за своју негативну улогу.

Велика Британија припрема резолуцију о Сребреници за усвајање у Уједињеним нацијама којом ће 11. јул бити проглашен за дан сећања, пишу београдски медији.

Позивајући се на дипломатске изворе, лист Данас наводи да је план да ова резолуција буде усвојена уочи обележавања 20 година од злочина у Сребреници.

Лист наводи и да у овој иницијативи, осим Велике Британије, учествују и Холандија и САД.

Велика Британија предводи процес израде нацрта резолуције Савета безбедности УН којом ће бити обележена 20. годишњица од злочина у Сребреници, саопштила је раније данас британска амбасада у Београду, наводећи да тачан садржај резолуције још није договорен.

Амбасада каже да је упозната са извештавањем о овој теми, које је, како се наводи, у појединим медијима засновано на нетачним информацијама.

"Тачан садржај резолуције се још договара са партнерима, али надамо се да ће се њом одати почаст жртвама геноцида у Сребреници и свима који су патили на свим странама у рату, те да ће охрабрити даље кораке ка помирењу и бољој будућности за Босну и Херцеговину", каже се у саопштењу.

"Ова годишњица је, такође, прилика за целу међународну заједницу да извуче поуке из једног од најтужнијих тренутака у историји УН и да нагласи нашу одлучност да се ангажујемо на спречавању геноцида, злочина против човечности и ратних злочина", саопштила је британска амбасада.

(Тањуг)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

нормалан,...

10.06.2015 07:20

Све ове просле године ,у вези Сребренице ,је само политицко надмудривање и подваљивање,...Сребреница ,злоцин који треба осудити и ,једном истину реци ,а геноцид ,никад,...срамотно је како се српске зртве понизавају ,(за страдања у Јасеновцу се минимизира са зртвама ,а овдје се подваљују цифре и јос се назива "геноцидом ",а ста је са српским зртвама ,никада опростити и никада заборавити ,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

твртко

10.06.2015 07:41

људи какво је то поређење Сребренице и Јасеновца , у Јасеновцу је страдало милион људи жена и дјеце у сребреници само они кољачи који су клали и палили српска села у подрињу , не више од пар хиљада . Нека докажу словом и бројем и именом и презименом кад је ко и грје погинуо па ће те видјети да у јулу 95г није више страдало од пар хиљада . злочина јесте било и то је тачно , али што не пишу поштено ко је изазвао тако нешто . Требали су Срби да ћуте и муку муче то су мислили . Масакрирали су села око Братунца Сребренице и Милића и све попалили , шта су друго очекивали . Алија их је јаво продао , Насер побјегао , све се зна , па то пишу и причају њихови људи .

ОДГОВОРИТЕ
Name

рамбо

10.06.2015 07:57

Док год велике и мале стране силе буду овдје остваривале своје интересе, БиХ ће пропадати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СР

10.06.2015 08:04

Сто би се дјелили , кад смо вец подјељени ?!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Киклоп

10.06.2015 08:44

Треба се стално подсјецати на све злоцине. То је улог за будуце односе,уосталом не видим да годсњице у Аусвицу стете несто данасњој Њемацкој.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДПС

10.06.2015 09:10

Сватко треба да одговара за своја дјела тако и злоцинци који су поцинили геноцид у Сребреници. Сребреница је била застицена зона Ун-а. Знаци није била легална војна мета.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

10.06.2015 09:25

Па зашто су онда из заштићене зоне нападали и убијали српске цивиле по околним селима! Злочин у Сребреници јесте али геноцид НИКАД!!!!

Name

Србин

10.06.2015 09:28

Па шта је Насер Орић радио у тој заштићеној зони?!

Name

Мрачај прекајски

10.06.2015 09:32

За стотину, па чак и више корака, за пушкомет је он искорачио испред осталих политичких супарника/противника, укључујући и оног великог јединог. И тај заостаје сваким даном све више, размак се повећава, не аритметичком, већ геометријском прогресијом. Замиче им на хоризонту, губе му обрисе у даљини. А они као да у мјесту шлајфају, тону у блату и глибу, гдје ће их на крају сустићи они којима је то посао, похватати, повезати и у букагије бацити. Ето зато Иванића проглашавају и доживљавају као непријатеља.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

10.06.2015 10:05

Па Иваницу сто твоји посланици нису били против Резолуције о Јерменији. О цему ти прицас сад

ОДГОВОРИТЕ