У Србији три бебе расту иза решетака

Иза зидова затвора у пожаревачкој Забели у овом часу три бебе, старе од шест до 14 месеци, праве прве кораке и спремају се да изговоре прве речи.

Србија 09.06.2015 | 19:50
У Србији три бебе расту иза решетака

Вест из Подгорице о седмомесечној беби смештеној иза решетака уз мајку-осуђеницу, која се седам дана раније породила у Подгорици током издржавања казне, изазвала је пометњу у Црној Гори као преседан у тој земљи. Пракса у српским затворима је другачија, па у једином женском затвору у оквиру Забеле код Пожаревца бебе нису неуобичајен призор.

Порођај и нега мајке и бебе у затвору не разликују се много у односу на нормалне случајеве, па тако ни у крштеници детета се, као место рођења, не наводи Забела. Ова деца су, макар у очима администрације, рођена у Пожаревцу, а не иза затворских решетака.

Прве месеце живота затворске бебе већ годинама уназад проводе у издвојеном објекту, у затворском сленгу познатом као породилиште.

- Овај објекат нема везе са ћелијама, ни физички ни по условима боравка. Тамо се у овом тренутку налази троје деце са мајкама, а најстарији је дечак од око 14 месеци - кажу за „Блиц“ у Управи за извршење кривичних санкција Министарства правде Србије.

Тај дечак специфичан је и по томе што је прва беба у Србији којој ће бити дозвољено да са мајком у затвору проведе две године. То је њему, и свој будућој деци затвореница пожаревачког затвора, омогућено Изменама закона о издржавању кривичних санкција, које су на снагу ступиле 1. септембра 2014. године.

- „Породилиште“ у Забели скоро никад није празно - у једном тренутку у њему је било чак седам беба! У њему будуће мајке одржавају трудноћу, у чему им помажу друге затворенице које у ту сврху одабере управа затвора. Трудне затворенице су ослобођене од рада, а пружене су им све погодности - од посебно прилагођене исхране, редовних прегледа и порођаја у пожаревачкој болници. И деци је обезбеђено све - од пелена и млека до гардеробе и дубака. Једино што нам недостаје је литература за породиље и младе мајке, па се надамо да ће нам грађани помоћи донацијама - кажу у Управи.

Где после затвора
У члану 119 Закона о издржавању кривичних санкција Србије, који регулише права осуђене жене која има дете, наводи се и да након што оно напуни две године, родитељи „споразумно одлучују да ли ће дете поверити на чување оцу, осталим сродницима или другим особама“. У том делу Закона прецизирано је да у случају „кад се родитељи не споразумеју или је њихов споразум на штету детета“, о поверавању на чување одлучује суд надлежан према пребивалишту, тј. боравишту мајке у време изрицања пресуде.

Извор: Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар