U Srbiji tri bebe rastu iza rešetaka

Iza zidova zatvora u požarevačkoj Zabeli u ovom času tri bebe, stare od šest do 14 meseci, prave prve korake i spremaju se da izgovore prve reči.

Srbija 09.06.2015 | 19:50
U Srbiji tri bebe rastu iza rešetaka

Vest iz Podgorice o sedmomesečnoj bebi smeštenoj iza rešetaka uz majku-osuđenicu, koja se sedam dana ranije porodila u Podgorici tokom izdržavanja kazne, izazvala je pometnju u Crnoj Gori kao presedan u toj zemlji. Praksa u srpskim zatvorima je drugačija, pa u jedinom ženskom zatvoru u okviru Zabele kod Požarevca bebe nisu neuobičajen prizor.

Porođaj i nega majke i bebe u zatvoru ne razlikuju se mnogo u odnosu na normalne slučajeve, pa tako ni u krštenici deteta se, kao mesto rođenja, ne navodi Zabela. Ova deca su, makar u očima administracije, rođena u Požarevcu, a ne iza zatvorskih rešetaka.

Prve mesece života zatvorske bebe već godinama unazad provode u izdvojenom objektu, u zatvorskom slengu poznatom kao porodilište.

- Ovaj objekat nema veze sa ćelijama, ni fizički ni po uslovima boravka. Tamo se u ovom trenutku nalazi troje dece sa majkama, a najstariji je dečak od oko 14 meseci - kažu za „Blic“ u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde Srbije.

Taj dečak specifičan je i po tome što je prva beba u Srbiji kojoj će biti dozvoljeno da sa majkom u zatvoru provede dve godine. To je njemu, i svoj budućoj deci zatvorenica požarevačkog zatvora, omogućeno Izmenama zakona o izdržavanju krivičnih sankcija, koje su na snagu stupile 1. septembra 2014. godine.

- „Porodilište“ u Zabeli skoro nikad nije prazno - u jednom trenutku u njemu je bilo čak sedam beba! U njemu buduće majke održavaju trudnoću, u čemu im pomažu druge zatvorenice koje u tu svrhu odabere uprava zatvora. Trudne zatvorenice su oslobođene od rada, a pružene su im sve pogodnosti - od posebno prilagođene ishrane, redovnih pregleda i porođaja u požarevačkoj bolnici. I deci je obezbeđeno sve - od pelena i mleka do garderobe i dubaka. Jedino što nam nedostaje je literatura za porodilje i mlade majke, pa se nadamo da će nam građani pomoći donacijama - kažu u Upravi.

Gde posle zatvora
U članu 119 Zakona o izdržavanju krivičnih sankcija Srbije, koji reguliše prava osuđene žene koja ima dete, navodi se i da nakon što ono napuni dve godine, roditelji „sporazumno odlučuju da li će dete poveriti na čuvanje ocu, ostalim srodnicima ili drugim osobama“. U tom delu Zakona precizirano je da u slučaju „kad se roditelji ne sporazumeju ili je njihov sporazum na štetu deteta“, o poveravanju na čuvanje odlučuje sud nadležan prema prebivalištu, tj. boravištu majke u vreme izricanja presude.

Izvor: Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar