Два промила алкохола - одузимање возила

Возачи који управљају возилом са више од два промила алкохола у крви у Србији остаће без возила, према предложеним изменама Закона о безбедности у саобраћају.

Србија 09.06.2015 | 18:10
Два промила алкохола - одузимање возила

Ова заштитна мера одузимања возила ће се, према речима начелника Управе саобраћајне полиције Владимира Ребића, односити и на оне који возе без положеног возачког испита или одбију да се подвргну алкотестирању.

"Желимо да чујемо и судије за прекршаје о њиховом ставу по питању спровођења те заштитне мере", рекао је Ребић Тањугу, на маргинама семинара у Суботици, посвећеног унапређењу сарадње прекршајних судова и саобраћајне полиције, где ће ове измене бити једна од тема.

Он тврди да измене закона имају за циљ да унапреде ефикасност вођења прекршајног поступка и да санкцијама и новим решењима одвраћају од чињења прекршаја.

Ребић је додао да се изменама предвиђају и "ефикаснији механизми" на откривању прекршаја путем видео надзора, рекавши како је на то усредсређен рад саобраћајне полиције, који треба да се продуби у наредним годинама.

"Желимо да поставимо један стандард да возачи буду свесни да, иако нису заустављени у неком тренутку, да ће можда у неком наредном периоду доћи на кућну адресу позив да се изјасне о учиниоцу прекршаја", рекао је Ребић.

Он додаје да је у претходних пет година било проблема у процесуирању таквих случајева, због чега су припремљене измене закона, зарад подстицања власника возила да јасно каже ко је управљао или да плати запрећену казну, без утврђивања ко је конкретно учинио прекршај.

"То је једна од тема око које желимо са судијама да направимо заједнички договор, односно стандарде којих ћемо се придржавати", рекао је Ребић.

Осим тога, у припреми је и предлог Измена закона о прекршајима који, како је рекао, треба да направи бољи систем за довођење лица која избегавају одазивање суду за прекршаје и на тај начин отежу прекршајни поступак и праве додатне трошкове држави.

"Желимо да направимо амбијент где ће се грађани практично, ма колико то сад утопистички звучало, сами јављати судији за прекршаје да реше своје проблеме, а да избегну потенцијална довођења", додаје он.

Ребић истиче да је Саобраћајна полиција у последњих годину дана знатно повећала активности на откривању саобраћајних прекршаја, па је тако у првих пет месеци ове године за 56 одсто повећан број откривених прекршаја у односу на претходну годину.

Он наглашава да активности саобраћајне полиције чине сам први део процесуирања, док други представљају судије за прекршаје, које треба својим пресудама да потврде рад саобраћајаца.

Због тога је, како каже, и организован овај семинар у Суботици, уз подршку фондације Ханс Сајдел.

Председник Прекршајног суда у Београду Милан Мариновић предложио је да се споразумом о признавању прекршаја обухвате и они прекршаји за које је прописана забрана управљања моторним возилом.

"Суштински, то не би требало да буде спорно, тумачећи садашње одредбе закона о безбедности у саобраћају и закона о прекршајима, али би била добра једна измена за коју сам чуо да је најављена – да се прецизира да се и на такве прекршаје, којих није мали број, може применити институт споразума о признању прекршаја", рекао је Мариновић Тањугу.

Он је нагласио да је до сада у Србији склопљено више хиљада таквих споразума, од чега се 80 одсто споразума између самих грађана, прекршилаца и Саобраћајне полиције односи на прекорачење брзине у насељеном месту за 21 до 50 километара на час.

Председник Прекршајног суда у Суботици Љубо Симић истиче да тужбе Саобраћајне полиције чине преко половине предмета свих оваквих судова у Србији.

"Морам да кажем да су то најквалитетнији захтеви по којима ми радимо у Србији. Међутим, живот увек диктира нешто ново, тако да увек има простора да се расправља", рекао је Симић Тањугу.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

бас ме занима...

09.06.2015 16:19

Како се одузима [има упористе у закону] возило ако није приватно власниство пијаног возаца? Например: - Рент а цар - Украдено - Вози за фирму било камион било мало возило - Возило власниство пријтеља, комсије, зене, пунца, свекра...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ријсење

09.06.2015 18:39

Ниста се не брините Вуцко има увијек за све неко рјесење и измислице и неки закон. Ја мислим да це то мало да застраси оне који су најбољи возаци кад попију а не мисле ста се све мозе десити у таквом стању.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупости

09.06.2015 19:18

Не може бити правно законито одузимање возила за такав саобраћајни прекршај. Возач се може одредити затворска казна али не и наплатити нпр 20,000КМ зато што је имао 2 промила алкохола у крви, и још није направио никакв други прекршај током те вожње. Вучић се не сналази.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Око соколово

09.06.2015 19:20

Шта се одузима оном који докрајчи Србију?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бос

09.06.2015 19:24

Надам се да це и у БИХ , увести овакви закони и повисити новцане казне за брзу возњу и непостовање саобрацајних правила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Контра

09.06.2015 20:13

Ја се надам да неће. Обична будалаштина. Терориши становништво на све могуће начине, да се то становништво не би сјетило да те нешто упита у вези твоје празне приче...како ћеш ово, па како ћеш оно, па никад ништа...

ОДГОВОРИТЕ
Name

С.Т.

09.06.2015 20:26

За пијесаке,прелазак улице преко црвеног свијетла-ОДУЗИМАЊЕ ЦИПЕЛА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Закон је добар!

09.06.2015 21:42

Није проблем у законима вец у полицијским слузбеницима сто за цевапе пусте цовјека мортус пијаног да вози даље уз бризну пријетњу да це морати платити мијесано месо за двоје ако га опет зауставе пијаног за воланом.

ОДГОВОРИТЕ