Dva promila alkohola - oduzimanje vozila

Vozači koji upravljaju vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi u Srbiji ostaće bez vozila, prema predloženim izmenama Zakona o bezbednosti u saobraćaju.

Srbija 09.06.2015 | 18:10
Dva promila alkohola - oduzimanje vozila

Ova zaštitna mera oduzimanja vozila će se, prema rečima načelnika Uprave saobraćajne policije Vladimira Rebića, odnositi i na one koji voze bez položenog vozačkog ispita ili odbiju da se podvrgnu alkotestiranju.

"Želimo da čujemo i sudije za prekršaje o njihovom stavu po pitanju sprovođenja te zaštitne mere", rekao je Rebić Tanjugu, na marginama seminara u Subotici, posvećenog unapređenju saradnje prekršajnih sudova i saobraćajne policije, gde će ove izmene biti jedna od tema.

On tvrdi da izmene zakona imaju za cilj da unaprede efikasnost vođenja prekršajnog postupka i da sankcijama i novim rešenjima odvraćaju od činjenja prekršaja.

Rebić je dodao da se izmenama predviđaju i "efikasniji mehanizmi" na otkrivanju prekršaja putem video nadzora, rekavši kako je na to usredsređen rad saobraćajne policije, koji treba da se produbi u narednim godinama.

"Želimo da postavimo jedan standard da vozači budu svesni da, iako nisu zaustavljeni u nekom trenutku, da će možda u nekom narednom periodu doći na kućnu adresu poziv da se izjasne o učiniocu prekršaja", rekao je Rebić.

On dodaje da je u prethodnih pet godina bilo problema u procesuiranju takvih slučajeva, zbog čega su pripremljene izmene zakona, zarad podsticanja vlasnika vozila da jasno kaže ko je upravljao ili da plati zaprećenu kaznu, bez utvrđivanja ko je konkretno učinio prekršaj.

"To je jedna od tema oko koje želimo sa sudijama da napravimo zajednički dogovor, odnosno standarde kojih ćemo se pridržavati", rekao je Rebić.

Osim toga, u pripremi je i predlog Izmena zakona o prekršajima koji, kako je rekao, treba da napravi bolji sistem za dovođenje lica koja izbegavaju odazivanje sudu za prekršaje i na taj način otežu prekršajni postupak i prave dodatne troškove državi.

"Želimo da napravimo ambijent gde će se građani praktično, ma koliko to sad utopistički zvučalo, sami javljati sudiji za prekršaje da reše svoje probleme, a da izbegnu potencijalna dovođenja", dodaje on.

Rebić ističe da je Saobraćajna policija u poslednjih godinu dana znatno povećala aktivnosti na otkrivanju saobraćajnih prekršaja, pa je tako u prvih pet meseci ove godine za 56 odsto povećan broj otkrivenih prekršaja u odnosu na prethodnu godinu.

On naglašava da aktivnosti saobraćajne policije čine sam prvi deo procesuiranja, dok drugi predstavljaju sudije za prekršaje, koje treba svojim presudama da potvrde rad saobraćajaca.

Zbog toga je, kako kaže, i organizovan ovaj seminar u Subotici, uz podršku fondacije Hans Sajdel.

Predsednik Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović predložio je da se sporazumom o priznavanju prekršaja obuhvate i oni prekršaji za koje je propisana zabrana upravljanja motornim vozilom.

"Suštinski, to ne bi trebalo da bude sporno, tumačeći sadašnje odredbe zakona o bezbednosti u saobraćaju i zakona o prekršajima, ali bi bila dobra jedna izmena za koju sam čuo da je najavljena – da se precizira da se i na takve prekršaje, kojih nije mali broj, može primeniti institut sporazuma o priznanju prekršaja", rekao je Marinović Tanjugu.

On je naglasio da je do sada u Srbiji sklopljeno više hiljada takvih sporazuma, od čega se 80 odsto sporazuma između samih građana, prekršilaca i Saobraćajne policije odnosi na prekoračenje brzine u naseljenom mestu za 21 do 50 kilometara na čas.

Predsednik Prekršajnog suda u Subotici Ljubo Simić ističe da tužbe Saobraćajne policije čine preko polovine predmeta svih ovakvih sudova u Srbiji.

"Moram da kažem da su to najkvalitetniji zahtevi po kojima mi radimo u Srbiji. Međutim, život uvek diktira nešto novo, tako da uvek ima prostora da se raspravlja", rekao je Simić Tanjugu.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

bas me zanima...

09.06.2015 18:19

Kako se oduzima [ima uporiste u zakonu] vozilo ako nije privatno vlasnistvo pijanog vozaca? Naprimer: - Rent a car - Ukradeno - Vozi za firmu bilo kamion bilo malo vozilo - Vozilo vlasnistvo prijtelja, komsije, zene, punca, svekra...

ODGOVORITE
Name

Rijsenje

09.06.2015 20:39

Nista se ne brinite Vucko ima uvijek za sve neko rjesenje i izmislice i neki zakon. Ja mislim da ce to malo da zastrasi one koji su najbolji vozaci kad popiju a ne misle sta se sve moze desiti u takvom stanju.

ODGOVORITE
Name

Gluposti

09.06.2015 21:18

Ne može biti pravno zakonito oduzimanje vozila za takav saobraćajni prekršaj. Vozač se može odrediti zatvorska kazna ali ne i naplatiti npr 20,000KM zato što je imao 2 promila alkohola u krvi, i još nije napravio nikakv drugi prekršaj tokom te vožnje. Vučić se ne snalazi.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

09.06.2015 21:20

Šta se oduzima onom koji dokrajči Srbiju?

ODGOVORITE
Name

Bos

09.06.2015 21:24

Nadam se da ce i u BIH , uvesti ovakvi zakoni i povisiti novcane kazne za brzu voznju i nepostovanje saobracajnih pravila.

ODGOVORITE
Name

Kontra

09.06.2015 22:13

Ja se nadam da neće. Obična budalaština. Teroriši stanovništvo na sve moguće načine, da se to stanovništvo ne bi sjetilo da te nešto upita u vezi tvoje prazne priče...kako ćeš ovo, pa kako ćeš ono, pa nikad ništa...

ODGOVORITE
Name

S.T.

09.06.2015 22:26

Za pijesake,prelazak ulice preko crvenog svijetla-ODUZIMANJE CIPELA!

ODGOVORITE
Name

Zakon je dobar!

09.06.2015 23:42

Nije problem u zakonima vec u policijskim sluzbenicima sto za cevape puste covjeka mortus pijanog da vozi dalje uz briznu prijetnju da ce morati platiti mijesano meso za dvoje ako ga opet zaustave pijanog za volanom.

ODGOVORITE