Пластеници за 27 србачких домаћинстава

Двадесет и седам домаћинстава из србачке општине, која су претрпјела велику штету у прошлогодишњим поплавама, добиће пакете помоћи за покретање пластеничке производње у вриједности од по 11.000 КМ.

Република Српска 09.06.2015 | 16:10
Пластеници за 27 србачких домаћинстава

Ради се о програму производње јагодичастог воћа и поврћа (паприке и краставаца корнишона), који финансира Европска унија који је намјењен за опоравак од поплава.

Поред пластеника површине 200 метара квадратних са системом водоснабдјевања, у оквиру овог пакета помоћи пољопривредници ће добити и садни материјал за поврће, прихрану и заштитна средства.

Апликацију за коришћење ових средстава поднијеле су 24 општине, међу којимна је и Србац, а заинтересоване пољопривреднике предложили су представници ресорног министарства, Агенције за развој града Приједора Нерда. Имплементатори су: ЕУ, УНДП, УНИЦЕФ и Медјународна организација за миграције – ИОМ – каже директор „Аписа“ Марко Михољчић.

Он додаје да ће ова агенција пружати домаћинствима сву потребну техничку и стручну помоћ у подизању пластеника и заснивању производње. Реализација пројекта почеће одмах након што се потпишу уговори са УНДП.

Једини услови за искоришћење ових средстава јесте да домаћинства располажу са обрадивим земљиштем у површини од 2500 до 3000 квадратних метара и стално напајање водом.

Ова помоћ је веома значајна јер ће се на тај начин обезбједити радно ангажовање за већи број наших грађана на њиховом имању – каже наћелник општине Србац Драго Ћирић, који се захвалио УНДП-иу, на досадашњој помоћи.

Он је нагласио да ова општина има вишегодишњу успјешну сарадњу у разним областима, а нарочито у пољопривреди и обнови комуналне инфраструктуре, школских и културних објеката.

С.К.

Коментари / 0

Оставите коментар