Plastenici za 27 srbačkih domaćinstava

Dvadeset i sedam domaćinstava iz srbačke opštine, koja su pretrpjela veliku štetu u prošlogodišnjim poplavama, dobiće pakete pomoći za pokretanje plasteničke proizvodnje u vrijednosti od po 11.000 KM.

Republika Srpska 09.06.2015 | 16:10
Plastenici za 27 srbačkih domaćinstava

Radi se o programu proizvodnje jagodičastog voća i povrća (paprike i krastavaca kornišona), koji finansira Evropska unija koji je namjenjen za oporavak od poplava.

Pored plastenika površine 200 metara kvadratnih sa sistemom vodosnabdjevanja, u okviru ovog paketa pomoći poljoprivrednici će dobiti i sadni materijal za povrće, prihranu i zaštitna sredstva.

Aplikaciju za korišćenje ovih sredstava podnijele su 24 opštine, među kojimna je i Srbac, a zainteresovane poljoprivrednike predložili su predstavnici resornog ministarstva, Agencije za razvoj grada Prijedora Nerda. Implementatori su: EU, UNDP, UNICEF i Medjunarodna organizacija za migracije – IOM – kaže direktor „Apisa“ Marko Miholjčić.

On dodaje da će ova agencija pružati domaćinstvima svu potrebnu tehničku i stručnu pomoć u podizanju plastenika i zasnivanju proizvodnje. Realizacija projekta počeće odmah nakon što se potpišu ugovori sa UNDP.

Jedini uslovi za iskorišćenje ovih sredstava jeste da domaćinstva raspolažu sa obradivim zemljištem u površini od 2500 do 3000 kvadratnih metara i stalno napajanje vodom.

Ova pomoć je veoma značajna jer će se na taj način obezbjediti radno angažovanje za veći broj naših građana na njihovom imanju – kaže naćelnik opštine Srbac Drago Ćirić, koji se zahvalio UNDP-iu, na dosadašnjoj pomoći.

On je naglasio da ova opština ima višegodišnju uspješnu saradnju u raznim oblastima, a naročito u poljoprivredi i obnovi komunalne infrastrukture, školskih i kulturnih objekata.

S.K.

Komentari / 0

Ostavite komentar