И Вавринка сурово искрен: Нисам добар као ''велика четворка'', али...!

"Нисам довољно добар као 'велика четворка' светског тениса, али јесам довољно добар да их побеђујем и освајам гренд слемове", поручио нови шампион Ролан Гароса.

Тенис 09.06.2015 | 11:20
И Вавринка сурово искрен: Нисам добар као ''велика четворка'', али...!

Стен Вавринка дуго година је био у великој сенци великог земљака и поноса Швајцараца Роџера Федерера. Ипак, стпљиво је чекао своју шансу и искористио је.

Прошле године стигао је до првог гренд слем трофеја на Аустралијан Опену, а ове је направио потпуно изненађење на Ролан Гаросу. После елиминације у првом колу париског гренд слема 2014. ове сезоне најпре је победио Федерера, а затим у финалу и најбољег на свету Новака Ђоковића и заслужено приграбио "Трофеј мускетара".

Он је тако прикључио Федереру, који је освојио 17 гренд слем трофеја, Рафаелу Надалу (14), Новаку Ђоковићу (осам) и Ендију Мареју, који такође има два пехара у каријери са највећих турнира.

Упркос великом успеху и напретку у последње време, Вавринка сматра да још није близу "великој четворки".

"И даље верујем да нисам добар као они, пошто је прошло 10 година на туру, а они су ту и све су освојили. Али, довољно сам добар да их побеђујем на великим турнирима и освојим два гренд слем трофеја", рекао је Вавринка.

"Могу да им парирам, да их чак и побеђујем у полуфиналима и финалима великих турнира, али 'велика четворка' ће увек бити 'велика четворка'. Да ли желим да се упоређујем са њима? Не. Само желим да идем даље, да напредујем и да их побеђујем. То је све", рекао је 30-годишњи Вавринка.

Скромни Вавринка заправо у каријери има још један значајан трофеј - златну медаљу са Олимпијских игара у дубловима.

"Освојио сам то злато у Пекингу 2008, имам титулу у Дејвис купу, два гренд слема... Заиста сјајно. Никада нисам очекивао да ћу тако далеко догурати у каријери, нисам мислио да ћу бити тако добар", искрен је Вавринка.

Швајцарац, који тренутно заузима четврто место на АТП листи, истиче да је велику улогу у његовом напретку одиграо Магнус Норман, са којим је почео да сарађује пре две године.

"Он увек има праве речи, јер верује у мене. Даје ми одличне савете, учи ме како да подигнем самопоуздање, урадим праве ствари у правом тренутку. Када изађем на терен ја постајем нервозан, али сам сада почео да мењам ствари и да се питам чему то. И пре овог финала имао сам добар разговор са Норманом, и убедио ме је да могу да се носим и да победим најбољег на свету".

Вавринка сматра да је концентрација најважнија ствар на терену.

"Када сте спортиста морате бити потпуно фокусирани на оно што радите. Овај посао изискује и жртве, али морате да напорно тренирате и, што је важно, будете потпуно ментално растерећени".

Швајцарац каже да је управо тим приступом успео да дође до великог успеха у Паризу.

"После почетка сезоне на шљаци и елиминације у трећем колу Монте Карла сам 'окренуо лист'. Пронашао сам прави баланс. Од тада када сам на терену дајем 100 одсто својих могућности, посвећен сам само тенису. Упркос томе, за мене је освајање Ролан Гароса и даље велико изненађење. Просто је невероватно да сам после лоше форме у којој сам био пре два месеца успео да стигнем до гренд слем трофеја. Да је тада неко рекао да ћу освојити пехар Ролан Гароса, рекао бих му да је луд...", објаснио је Вавринка.

Наредни изазов за Стена, човека из сенке, биће Вимблдон, гренд слем на којем никада није прошао даље од четвртфинала.

Коментари / 0

Оставите коментар