I Vavrinka surovo iskren: Nisam dobar kao ''velika četvorka'', ali...!

"Nisam dovoljno dobar kao 'velika četvorka' svetskog tenisa, ali jesam dovoljno dobar da ih pobeđujem i osvajam grend slemove", poručio novi šampion Rolan Garosa.

Tenis 09.06.2015 | 11:20
I Vavrinka surovo iskren: Nisam dobar kao ''velika četvorka'', ali...!

Sten Vavrinka dugo godina je bio u velikoj senci velikog zemljaka i ponosa Švajcaraca Rodžera Federera. Ipak, stpljivo je čekao svoju šansu i iskoristio je.

Prošle godine stigao je do prvog grend slem trofeja na Australijan Openu, a ove je napravio potpuno iznenađenje na Rolan Garosu. Posle eliminacije u prvom kolu pariskog grend slema 2014. ove sezone najpre je pobedio Federera, a zatim u finalu i najboljeg na svetu Novaka Đokovića i zasluženo prigrabio "Trofej musketara".

On je tako priključio Federeru, koji je osvojio 17 grend slem trofeja, Rafaelu Nadalu (14), Novaku Đokoviću (osam) i Endiju Mareju, koji takođe ima dva pehara u karijeri sa najvećih turnira.

Uprkos velikom uspehu i napretku u poslednje vreme, Vavrinka smatra da još nije blizu "velikoj četvorki".

"I dalje verujem da nisam dobar kao oni, pošto je prošlo 10 godina na turu, a oni su tu i sve su osvojili. Ali, dovoljno sam dobar da ih pobeđujem na velikim turnirima i osvojim dva grend slem trofeja", rekao je Vavrinka.

"Mogu da im pariram, da ih čak i pobeđujem u polufinalima i finalima velikih turnira, ali 'velika četvorka' će uvek biti 'velika četvorka'. Da li želim da se upoređujem sa njima? Ne. Samo želim da idem dalje, da napredujem i da ih pobeđujem. To je sve", rekao je 30-godišnji Vavrinka.

Skromni Vavrinka zapravo u karijeri ima još jedan značajan trofej - zlatnu medalju sa Olimpijskih igara u dublovima.

"Osvojio sam to zlato u Pekingu 2008, imam titulu u Dejvis kupu, dva grend slema... Zaista sjajno. Nikada nisam očekivao da ću tako daleko dogurati u karijeri, nisam mislio da ću biti tako dobar", iskren je Vavrinka.

Švajcarac, koji trenutno zauzima četvrto mesto na ATP listi, ističe da je veliku ulogu u njegovom napretku odigrao Magnus Norman, sa kojim je počeo da sarađuje pre dve godine.

"On uvek ima prave reči, jer veruje u mene. Daje mi odlične savete, uči me kako da podignem samopouzdanje, uradim prave stvari u pravom trenutku. Kada izađem na teren ja postajem nervozan, ali sam sada počeo da menjam stvari i da se pitam čemu to. I pre ovog finala imao sam dobar razgovor sa Normanom, i ubedio me je da mogu da se nosim i da pobedim najboljeg na svetu".

Vavrinka smatra da je koncentracija najvažnija stvar na terenu.

"Kada ste sportista morate biti potpuno fokusirani na ono što radite. Ovaj posao iziskuje i žrtve, ali morate da naporno trenirate i, što je važno, budete potpuno mentalno rasterećeni".

Švajcarac kaže da je upravo tim pristupom uspeo da dođe do velikog uspeha u Parizu.

"Posle početka sezone na šljaci i eliminacije u trećem kolu Monte Karla sam 'okrenuo list'. Pronašao sam pravi balans. Od tada kada sam na terenu dajem 100 odsto svojih mogućnosti, posvećen sam samo tenisu. Uprkos tome, za mene je osvajanje Rolan Garosa i dalje veliko iznenađenje. Prosto je neverovatno da sam posle loše forme u kojoj sam bio pre dva meseca uspeo da stignem do grend slem trofeja. Da je tada neko rekao da ću osvojiti pehar Rolan Garosa, rekao bih mu da je lud...", objasnio je Vavrinka.

Naredni izazov za Stena, čoveka iz senke, biće Vimbldon, grend slem na kojem nikada nije prošao dalje od četvrtfinala.

Komentari / 0

Ostavite komentar