Последња опомена ФИБА-е: "Летите" са Евробаскета!

Уколико Партизан, Металац и Мега не повуку писмену подршку коју су дали променама у АБА лиги, недавно у Љубљани, кошаркашка репрезентација Србије неће играти на Евробаскету овог лета, пишу "Новости".

Кошарка 09.06.2015 | 08:40
Последња опомена ФИБА-е: "Летите" са Евробаскета!

У ФИБА, изгледа, немају више стрпљења!

Са адресе кровне кошаркашке организације стигло је последње упозорење регионалним савезима, а пре свега клубовима, да се ускрати недавно дата писмена подршка АБА лиги и реформама које су спроведене у том такмичењу.

"Вечерње новости" пишу да ће, уколико 11 клубова не повуку своју подршку, ФИБА суспендовати регионалне савезе, што значи да ће националним тимовима бити забрањен наступ на такмичењима под капом светске куће кошарке!

"Да се ФИБА не шали, сведоче и незваничне информације да увелико разматра распоред утакмица Евробаскета 2015, без једног, два, три... или чак свих шест националних тимова из бивше Југославије. Такође, ако се деси да неки од хрватских клубова не повуче признање АБА лиге, спрема се и 'резервни' домаћин репрезентацијама групе Ц, коју би по садашњем плану требало да угости Загреб", пишу "Новости".

"ФИБА више нема намеру", пише овај лист, "нити разумевања да прича са челницима АБА лиге, који су од 3. децембра 2014, и поред обећања, упорно одбијали, за разлику од свих других лига, да доставе комплетну документацију, због чега им је укинула признање (ступило на снагу 1. маја), нити са савезима, већ ће радикалан потез повући 18. јуна на Централном борду".

Даље у тексту наводи се да упозорења ФИБА нису била озбиљно схваћена и да је у сваком допису врло јасно написано шта се очекује.

"Ако се пажљиво прочитају дописи ФИБА од 9. марта и 29. маја, упућени АБА лиги и националним савезима, јасно је да се овакав епилог могао очекивати, односно да је светска кућа кошарке 1. маја и званично "избрисала" регионално такмичење из свог регистра, а крајем маја (још једном) директно скренула пажњу савезима да ће свако ко ради у супротности са одлукама ФИБА бити суспендован", пишу "Новости" и додају:

"Како сада ствари стоје, време је изгубљено. Клубовима који су се на састанку у Љубљани (19. маја) или накнадним путем, писмено, изјаснили да и поред одлуке ФИБА, признају АБА лигу, остало је десет дана да повуку потпис на 'љубљански' документ. У супротном, сваки савез чији се бар један клуб не изјасни, сносиће жестоке последице".

Којих 11 клубова морају да повуку подршку?

Задар, Цибона, Цедевита (Хрватска), Олимпија, Крка (Словенија), Игокеа (БиХ), Будућност (Црна Гора), МЗТ Скопље (Македонија) и Партизан (Србија), који су потписали саопштење после састанка у Љубљани са челницима АБА лиге. Такође, исти потез мораће да учине и Металац и Мега Лекс (Србија) који нису били у Љубљани, али су накнадно послали саопштење да подржавају АБА лигу.

Коментари / 0

Оставите коментар