Poslednja opomena FIBA-e: "Letite" sa Evrobasketa!

Ukoliko Partizan, Metalac i Mega ne povuku pismenu podršku koju su dali promenama u ABA ligi, nedavno u Ljubljani, košarkaška reprezentacija Srbije neće igrati na Evrobasketu ovog leta, pišu "Novosti".

Košarka 09.06.2015 | 08:40
Poslednja opomena FIBA-e: "Letite" sa Evrobasketa!

U FIBA, izgleda, nemaju više strpljenja!

Sa adrese krovne košarkaške organizacije stiglo je poslednje upozorenje regionalnim savezima, a pre svega klubovima, da se uskrati nedavno data pismena podrška ABA ligi i reformama koje su sprovedene u tom takmičenju.

"Večernje novosti" pišu da će, ukoliko 11 klubova ne povuku svoju podršku, FIBA suspendovati regionalne saveze, što znači da će nacionalnim timovima biti zabranjen nastup na takmičenjima pod kapom svetske kuće košarke!

"Da se FIBA ne šali, svedoče i nezvanične informacije da uveliko razmatra raspored utakmica Evrobasketa 2015, bez jednog, dva, tri... ili čak svih šest nacionalnih timova iz bivše Jugoslavije. Takođe, ako se desi da neki od hrvatskih klubova ne povuče priznanje ABA lige, sprema se i 'rezervni' domaćin reprezentacijama grupe C, koju bi po sadašnjem planu trebalo da ugosti Zagreb", pišu "Novosti".

"FIBA više nema nameru", piše ovaj list, "niti razumevanja da priča sa čelnicima ABA lige, koji su od 3. decembra 2014, i pored obećanja, uporno odbijali, za razliku od svih drugih liga, da dostave kompletnu dokumentaciju, zbog čega im je ukinula priznanje (stupilo na snagu 1. maja), niti sa savezima, već će radikalan potez povući 18. juna na Centralnom bordu".

Dalje u tekstu navodi se da upozorenja FIBA nisu bila ozbiljno shvaćena i da je u svakom dopisu vrlo jasno napisano šta se očekuje.

"Ako se pažljivo pročitaju dopisi FIBA od 9. marta i 29. maja, upućeni ABA ligi i nacionalnim savezima, jasno je da se ovakav epilog mogao očekivati, odnosno da je svetska kuća košarke 1. maja i zvanično "izbrisala" regionalno takmičenje iz svog registra, a krajem maja (još jednom) direktno skrenula pažnju savezima da će svako ko radi u suprotnosti sa odlukama FIBA biti suspendovan", pišu "Novosti" i dodaju:

"Kako sada stvari stoje, vreme je izgubljeno. Klubovima koji su se na sastanku u Ljubljani (19. maja) ili naknadnim putem, pismeno, izjasnili da i pored odluke FIBA, priznaju ABA ligu, ostalo je deset dana da povuku potpis na 'ljubljanski' dokument. U suprotnom, svaki savez čiji se bar jedan klub ne izjasni, snosiće žestoke posledice".

Kojih 11 klubova moraju da povuku podršku?

Zadar, Cibona, Cedevita (Hrvatska), Olimpija, Krka (Slovenija), Igokea (BiH), Budućnost (Crna Gora), MZT Skoplje (Makedonija) i Partizan (Srbija), koji su potpisali saopštenje posle sastanka u Ljubljani sa čelnicima ABA lige. Takođe, isti potez moraće da učine i Metalac i Mega Leks (Srbija) koji nisu bili u Ljubljani, ali su naknadno poslali saopštenje da podržavaju ABA ligu.

Komentari / 0

Ostavite komentar