Долазе све топлија љета

Нису само поплаве, суше и урагани временске непогоде. И “врели таласи” могу се урачунати у ту категорију, што се најбоље ових дана могло видети у Индији у којој је несвакидашња топлота однела 2.500 живота.

Занимљивости 08.06.2015 | 09:46
Долазе све топлија љета

Температуре су у појединим деловима земље досегле и 50 степени Целзијуса, а забрињава чињеница да научници предвиђају још таквих периода, због глобалног загревања.

Загревање не погађа само тропски појас, него целу планету. Тако је у јулу 1995. врели талас однео 700 живота у Чикагу. У Августу 2003. у Западној Европи више од 45.000 смртних случајева приписано је врелим летњим данима, а између јула и августа 2010. у Русији је тај број износио 54.000.

Оно што такве дане чини смртоносним, није само висока температура, него и влажност ваздуха.

Научници мере како температура и влажност делују комбиновано тако што термометар умотају у влажну крпу и тако процењују колико човек може да расхлади тело знојењем.

Међутим, висока влажност ваздуха може учинити да наш систем за расхлађивање откаже, што врелину чини утолико опаснијом.

Раст просечне температуре који се очекује у наредних неколико деценија остаје заробљен унутар атмосфере због ефекта стаклене баште услед високе емисије загађивача.

Пошто сада не можемо избећи погубне ефекте, морамо учинити све што је у нашој моћи да људске заједнице учинимо отпорнијим на ове појаве. Један од корака требало би да учини клима уређаје доступним најсиромашнијим људима, али и систем упозорења за оне дане када су врелина и влажност на опасном нивоу.

Наравно, клима уређаји су проблем за себе, јер троше много струје и оптерећују систем електроснабдевања, а цурење хемикалија из тих машина такође доприноси загађењу атмосфере.

Ако наставимо овим темпом, у 22. веку лети ће за просечне људе постати физички неподношљиво да бораве напољу, барем на половини Земаљске кугле.

Климатске промене повећавају ризик за наше здравље, економију и окружење. На примеру Индије се види да те ризике не смемо игнорисати.

Извор: Б 92

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

xy

09.06.2015 17:13

Ово није "топло", ово је "жерава"!

ОДГОВОРИТЕ