Dolaze sve toplija ljeta

Nisu samo poplave, suše i uragani vremenske nepogode. I “vreli talasi” mogu se uračunati u tu kategoriju, što se najbolje ovih dana moglo videti u Indiji u kojoj je nesvakidašnja toplota odnela 2.500 života.

Zanimljivosti 08.06.2015 | 09:46
Dolaze sve toplija ljeta

Temperature su u pojedinim delovima zemlje dosegle i 50 stepeni Celzijusa, a zabrinjava činjenica da naučnici predviđaju još takvih perioda, zbog globalnog zagrevanja.

Zagrevanje ne pogađa samo tropski pojas, nego celu planetu. Tako je u julu 1995. vreli talas odneo 700 života u Čikagu. U Avgustu 2003. u Zapadnoj Evropi više od 45.000 smrtnih slučajeva pripisano je vrelim letnjim danima, a između jula i avgusta 2010. u Rusiji je taj broj iznosio 54.000.

Ono što takve dane čini smrtonosnim, nije samo visoka temperatura, nego i vlažnost vazduha.

Naučnici mere kako temperatura i vlažnost deluju kombinovano tako što termometar umotaju u vlažnu krpu i tako procenjuju koliko čovek može da rashladi telo znojenjem.

Međutim, visoka vlažnost vazduha može učiniti da naš sistem za rashlađivanje otkaže, što vrelinu čini utoliko opasnijom.

Rast prosečne temperature koji se očekuje u narednih nekoliko decenija ostaje zarobljen unutar atmosfere zbog efekta staklene bašte usled visoke emisije zagađivača.

Pošto sada ne možemo izbeći pogubne efekte, moramo učiniti sve što je u našoj moći da ljudske zajednice učinimo otpornijim na ove pojave. Jedan od koraka trebalo bi da učini klima uređaje dostupnim najsiromašnijim ljudima, ali i sistem upozorenja za one dane kada su vrelina i vlažnost na opasnom nivou.

Naravno, klima uređaji su problem za sebe, jer troše mnogo struje i opterećuju sistem elektrosnabdevanja, a curenje hemikalija iz tih mašina takođe doprinosi zagađenju atmosfere.

Ako nastavimo ovim tempom, u 22. veku leti će za prosečne ljude postati fizički nepodnošljivo da borave napolju, barem na polovini Zemaljske kugle.

Klimatske promene povećavaju rizik za naše zdravlje, ekonomiju i okruženje. Na primeru Indije se vidi da te rizike ne smemo ignorisati.

Izvor: B 92

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

xy

09.06.2015 17:13

Ovo nije "toplo", ovo je "žerava"!

ODGOVORITE