Србија: Од данас без аналогног сигнала

У подне је у историју отишло аналогно емитовање телевизијског сигнала. На Копаонику су укључени преостали предајници и процес дигитализације у Србији је тиме завршен. Телевизијски сигнал ће убудуће увек бити кристално чист.

Србија 07.06.2015 | 17:16
Србија: Од данас без аналогног сигнала

Србија је од данас у потпуности дигитализована, 97,8 одсто становништва покривено је дигиталним сигналом, а аналогни сигнал данас иде у историју, рекао је министар трговине и телекомуникација Расим Љајић.

"Као што сте видели, угасили смо аналогни сигнал овде на Копаонику, а биће истовремено угашен и са емисионих станица на Јастрепцу, Бесној кобили, Церу и Маљену", рекао је Љајић новинарима на Копаонику, преноси Тањуг.

Љајић је истакао да је завршено оно што је започето још пре 10 година, подсећајући да је први експериментални дигитални сигнал пуштен 2005. године.

"Нажалост, о дигитализацији се до сада много више причало него што је рађено. Ми смо мање причали, а много више радили", рекао је Љајић.

Од данас ће, како је рекао, већина грађана Србије која прати телевизијски сигнал путем земаљске телевизије, односно кровне и собне антене, моћи да прати просечно по 15 канала.

"Негде је тај број и већи од тих 15 канала и тај сигнал ће примити потпуно бесплатно јер неће морати да плаћају било коме осим почетних трошкова у вези са набавком сет-топ боксова", истакао је Љајић.

Министар је навео да ће Влада објавити колико је коштао процес дигитализације у свакој од појединачних фаза јер, како каже, жеља је да се тај процес учини што је могуће транспарентнијим.

"Трудили смо се да уштедимо сваки динар, где је то било могуће", додао је Љајић.

Првобитна процена, како је навео, била је да ће цео процес коштати 100 милиона евра, да би се испоставило да ће тај износ бити знатно мањи, око 30 милиона евра, плус десет милиона донација од ЕУ.

Држава ће, како каже, од овог процеса приходовати близу 100 милиона евра.

Министар је указао и да ће након продаје дигиталне дивиденде, ослобођена фреквенција користити и за бржи развој интернета, али и бољу покривеност мобилном мрежом широм Србије.

Опрему која је уграђена, како је рекао, поседује свега шест држава у Европи и истакао да "на то можемо да будемо више него поносни".

(РТС)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

србин

07.06.2015 15:31

Свака Вам цаст на овоме. БиХ о овоме мозе само да сања...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

07.06.2015 16:07

Треба ту БиХ разградити, подијелити и биће боље кад нама буду други управљали, тј из Загреба и Београда и бице напретка

Name

баг

07.06.2015 15:37

Наравно нормална дрзава са нормалном владом а БИХ има све да до тога не додје јер РТРС коци сваки напредак па и доигитализацију све због свог интереса и интереса СНСДа а на устрб свих градјана БИХ па иРС градјана

ОДГОВОРИТЕ
Name

всс

07.06.2015 16:20

Ово је будалаштина само таква. Аналогни репетитори су могли остати радити. Кад се власницима више не буде исплатило да они раде, тад су могли бити угашени а не по сили некаквог закона. Они не сметају дигиталном сигналу. Многи ће остати без ТВ сигнала. Фреквенције појединих аналогних репетитора који су на истом каналу са новим дигиталним, могле су бити промијењене. Немају сви становници Србије новац за нове дигиталне пријемнике а разлог је и што многи мали емитери неће моћи купити дигиталну опрему. Многи репетитори ће једноставно бити угашени а умјесто њих неће бити пуштени у погон дигитални. Ово је силовање Србије од стране ЕУ. А србија онда силује своје становнике. Што се тиче ТВ сигнала, сад је Србија потпуни овисник о дигиталним технологијама у власништву страних компанија. Сад Вучићу задужи србију код ММФа и купи нову опрему свима. Србија је потпуно некомпатибилна са ЕУ технологијама и стандардом и рушећи оно што има годинама упорно скаче себи у стомак.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

07.06.2015 16:33

Сигнал дигитални, народ аналогни...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само напријед

07.06.2015 18:21

Дигитализација ТВ програма у Босни ће само бити обележен на ртрс и бнтв. И све остале це прослиједити у 2050. години :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТРС

07.06.2015 18:58

РТРС и коци дигитализацију БиХ....односно Додик и његови пајдаси.

Name

Микаило

07.06.2015 20:08

Да су Спириц и Скрбиц радили дигитализацију,она би костала 300 милиона а не 30!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

правда

08.06.2015 05:15

У Федерацији је све спремно и апарати цекају да Српска преузме и постави али опет ДОДО... Коци ниста ново..

ОДГОВОРИТЕ