Srbija: Od danas bez analognog signala

U podne je u istoriju otišlo analogno emitovanje televizijskog signala. Na Kopaoniku su uključeni preostali predajnici i proces digitalizacije u Srbiji je time završen. Televizijski signal će ubuduće uvek biti kristalno čist.

Srbija 07.06.2015 | 17:16
Srbija: Od danas bez analognog signala

Srbija je od danas u potpunosti digitalizovana, 97,8 odsto stanovništva pokriveno je digitalnim signalom, a analogni signal danas ide u istoriju, rekao je ministar trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić.

"Kao što ste videli, ugasili smo analogni signal ovde na Kopaoniku, a biće istovremeno ugašen i sa emisionih stanica na Jastrepcu, Besnoj kobili, Ceru i Maljenu", rekao je Ljajić novinarima na Kopaoniku, prenosi Tanjug.

Ljajić je istakao da je završeno ono što je započeto još pre 10 godina, podsećajući da je prvi eksperimentalni digitalni signal pušten 2005. godine.

"Nažalost, o digitalizaciji se do sada mnogo više pričalo nego što je rađeno. Mi smo manje pričali, a mnogo više radili", rekao je Ljajić.

Od danas će, kako je rekao, većina građana Srbije koja prati televizijski signal putem zemaljske televizije, odnosno krovne i sobne antene, moći da prati prosečno po 15 kanala.

"Negde je taj broj i veći od tih 15 kanala i taj signal će primiti potpuno besplatno jer neće morati da plaćaju bilo kome osim početnih troškova u vezi sa nabavkom set-top boksova", istakao je Ljajić.

Ministar je naveo da će Vlada objaviti koliko je koštao proces digitalizacije u svakoj od pojedinačnih faza jer, kako kaže, želja je da se taj proces učini što je moguće transparentnijim.

"Trudili smo se da uštedimo svaki dinar, gde je to bilo moguće", dodao je Ljajić.

Prvobitna procena, kako je naveo, bila je da će ceo proces koštati 100 miliona evra, da bi se ispostavilo da će taj iznos biti znatno manji, oko 30 miliona evra, plus deset miliona donacija od EU.

Država će, kako kaže, od ovog procesa prihodovati blizu 100 miliona evra.

Ministar je ukazao i da će nakon prodaje digitalne dividende, oslobođena frekvencija koristiti i za brži razvoj interneta, ali i bolju pokrivenost mobilnom mrežom širom Srbije.

Opremu koja je ugrađena, kako je rekao, poseduje svega šest država u Evropi i istakao da "na to možemo da budemo više nego ponosni".

(RTS)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

srbin

07.06.2015 15:31

Svaka Vam cast na ovome. BiH o ovome moze samo da sanja...

ODGOVORITE
Name

Re

07.06.2015 16:07

Treba tu BiH razgraditi, podijeliti i biće bolje kad nama budu drugi upravljali, tj iz Zagreba i Beograda i bice napretka

Name

bag

07.06.2015 15:37

Naravno normalna drzava sa normalnom vladom a BIH ima sve da do toga ne dodje jer RTRS koci svaki napredak pa i doigitalizaciju sve zbog svog interesa i interesa SNSDa a na ustrb svih gradjana BIH pa iRS gradjana

ODGOVORITE
Name

vss

07.06.2015 16:20

Ovo je budalaština samo takva. Analogni repetitori su mogli ostati raditi. Kad se vlasnicima više ne bude isplatilo da oni rade, tad su mogli biti ugašeni a ne po sili nekakvog zakona. Oni ne smetaju digitalnom signalu. Mnogi će ostati bez TV signala. Frekvencije pojedinih analognih repetitora koji su na istom kanalu sa novim digitalnim, mogle su biti promijenjene. Nemaju svi stanovnici Srbije novac za nove digitalne prijemnike a razlog je i što mnogi mali emiteri neće moći kupiti digitalnu opremu. Mnogi repetitori će jednostavno biti ugašeni a umjesto njih neće biti pušteni u pogon digitalni. Ovo je silovanje Srbije od strane EU. A srbija onda siluje svoje stanovnike. Što se tiče TV signala, sad je Srbija potpuni ovisnik o digitalnim tehnologijama u vlasništvu stranih kompanija. Sad Vučiću zaduži srbiju kod MMFa i kupi novu opremu svima. Srbija je potpuno nekompatibilna sa EU tehnologijama i standardom i rušeći ono što ima godinama uporno skače sebi u stomak.

ODGOVORITE
Name

Logika...

07.06.2015 16:33

Signal digitalni, narod analogni...

ODGOVORITE
Name

Samo naprijed

07.06.2015 18:21

Digitalizacija TV programa u Bosni će samo biti obeležen na rtrs i bntv. I sve ostale ce proslijediti u 2050. godini :D

ODGOVORITE
Name

RTRS

07.06.2015 18:58

RTRS i koci digitalizaciju BiH....odnosno Dodik i njegovi pajdasi.

Name

Mikailo

07.06.2015 20:08

Da su Spiric i Skrbic radili digitalizaciju,ona bi kostala 300 miliona a ne 30!?

ODGOVORITE
Name

pravda

08.06.2015 05:15

U Federaciji je sve spremno i aparati cekaju da Srpska preuzme i postavi ali opet DODO... Koci nista novo..

ODGOVORITE