Г7 позиви на истрајност у санкцијама Русији

О санкцијама Русији може се разговарати само у контексту њиховог пооштравања, поручују председник Европског савета Доналд Туск и британски премијер Дејвид Камерон. Пред почетак самита Г-7, немачка канцеларка Ангела Меркел поздравила је САД као "пријатеља и кључног партнера" Немачке, упркос повременим "разликама у мишљењу".

Свијет 07.06.2015 | 15:59
Г7 позиви на истрајност у санкцијама Русији

Председник Европског савета Доналд Туск апеловао је на лидере окупљене на самиту Г-7 у Немачкој да буду уједињени у погледу одржавања санкција које су уведене Русији због поступака у Украјини.

Туск, бивши пољски премијер, рекао је да је једино питање које се може поставити то да ли санкције треба да буду још оштрије, преноси Тањуг.

На конференцији за новинаре рекао је да "свако ко хоће да почне дебату о режиму санкција, може само да разговара о њиховом пооштравању", наводи АП.

И британски премијер Дејвид Камерон сматра да Европа мора да остане уједињена да би санкције Русији остале на снази упркос евентуалним проблемима које су оне изазвале земљама ЕУ, апелујући на Г-7 да пошаље оштру поруку о Украјини.

"Санкције утичу на све земље. Али Британија није дозволила да наша супериорност у финансијским услугама стане на пут оштром одговору на агресију коју подржава Русија и мислим да ни друге земље не би требало да то дозволе", рекао је Камерон, пренео је Ројтерс.

САД и ЕУ су увеле финансијске рестрикције руским компанијама и појединцима због подршке коју Русија пружа проруским снагама у источној Украјини.

Оне и НАТО тврде да се руски војници и војна опрема налазе у источној Украјини, што Русија негира.

Туск је рекао да би самит у Баварској могао да послужи за јачање јединства Г-7 када је у питању политика санкција.

(Агенције)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ЈАЈА

07.06.2015 14:09

Дно дна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сноуден

08.06.2015 05:16

Виде овог манкија.

ОДГОВОРИТЕ