G7 pozivi na istrajnost u sankcijama Rusiji

O sankcijama Rusiji može se razgovarati samo u kontekstu njihovog pooštravanja, poručuju predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i britanski premijer Dejvid Kameron. Pred početak samita G-7, nemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je SAD kao "prijatelja i ključnog partnera" Nemačke, uprkos povremenim "razlikama u mišljenju".

Svijet 07.06.2015 | 15:59
G7 pozivi na istrajnost u sankcijama Rusiji

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk apelovao je na lidere okupljene na samitu G-7 u Nemačkoj da budu ujedinjeni u pogledu održavanja sankcija koje su uvedene Rusiji zbog postupaka u Ukrajini.

Tusk, bivši poljski premijer, rekao je da je jedino pitanje koje se može postaviti to da li sankcije treba da budu još oštrije, prenosi Tanjug.

Na konferenciji za novinare rekao je da "svako ko hoće da počne debatu o režimu sankcija, može samo da razgovara o njihovom pooštravanju", navodi AP.

I britanski premijer Dejvid Kameron smatra da Evropa mora da ostane ujedinjena da bi sankcije Rusiji ostale na snazi uprkos eventualnim problemima koje su one izazvale zemljama EU, apelujući na G-7 da pošalje oštru poruku o Ukrajini.

"Sankcije utiču na sve zemlje. Ali Britanija nije dozvolila da naša superiornost u finansijskim uslugama stane na put oštrom odgovoru na agresiju koju podržava Rusija i mislim da ni druge zemlje ne bi trebalo da to dozvole", rekao je Kameron, preneo je Rojters.

SAD i EU su uvele finansijske restrikcije ruskim kompanijama i pojedincima zbog podrške koju Rusija pruža proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

One i NATO tvrde da se ruski vojnici i vojna oprema nalaze u istočnoj Ukrajini, što Rusija negira.

Tusk je rekao da bi samit u Bavarskoj mogao da posluži za jačanje jedinstva G-7 kada je u pitanju politika sankcija.

(Agencije)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

JAJA

07.06.2015 14:09

Dno dna!

ODGOVORITE
Name

Snouden

08.06.2015 05:16

Vide ovog mankija.

ODGOVORITE