Индија осигурава приходе од усјева

Индијски премијер Нарендра Моди планира да обезбиједи милионе пољопривредника путем осигурања прихода, везаних за цијену усјева, али ипак не може учинити много да смањи немаштину малих пољопривредника јер је државна бирократија њих искључила.

Свијет 07.06.2015 | 15:15
Индија осигурава приходе од усјева

Модијева партија Баратија џаната настоји да консолидује своју моћ на локалним изборима у наредне двије године у великим пољопривредним државама, али љутња становништва расте послије киша и олуја, које пустоше имања и доводе до самоубистава стотина уништених пољопривредника.

Моди је већ покушао да примјени систем осигурања прихода у својој родној држави Гуџарат, али са ограниченим успјехом, јер се 2013. мање од 10 одсто пољопривредника одлучило за осигурање, пошто је метод обрачуна накнаде заобишао мале пољопривреднике, преноси Ројтерс.

На детаљима новог плана осигурања се још увијек ради, али у савезном министарству пољопривреде наводе да је циљ да осигурају гарантовани приход пољопривредницима, који ће покрити не само губитке због невремена, него и било који други разлог који би могао утицати на цијене.

Непостојање савремених метода за процјену штете на усјевима и пада приноса наставиће да фаворизује велике пољопривреднике над 260 милиона малих газдинстава у Индији, који посједују мање од два хектара земљишта.

Према новом плану, пољопривредницима ће бити плаћено ако њихови приходи падну испод загарантованог минимума, који ће бити израчунат на основу просјечних приноса у посљедњих неколико година.

То значи да се мањак неће заснивати на приносима појединачних газдинстава, него на ширем подручју, гдје ће на висину приноса утицати количина са имања богатих сељака, који су могли себи да приуште боље агроекономске мере. Тако ће пољопривредници са мало усјева добити исту накнаду по хектару, као и они са далеко већим приносима.

"Предузимамо прве кораке у сателитском мапирању фарми, али док та технологија не покрије цијелу земљу процјена губитка усјева ће остати дуготрајан и мучан процес", казао је економсита Авинаш Кишоре са америчког Међународног института за политику хране.

Индијски сељаци ријетко користе осигурање за усјеве, а изузетак су само они који су узели банкарске кредите. Постојећи планови базирају се на основу приноса и оштећења која покривају 263 милиона сељака.

Предвиђено је да исплате иду преко банковних рачуна, а више од 70 одсто фармера нема ниједан. Моди покушава да што више људи укључи у банкарски систем, а могао би дозволити и мобилним оператерима, бензинским пумпама и малим продавницама да врше услуге везане за дознаке и депозите.

Према садашњем осигурању, држава плаћа од 40 до 75 одсто премије, а остатак пољопривредници, а сличан систем је предвиђен и новим планом.

Влада ће потрошити 25 милијарди рупија (392 милиона долара) за годишње премије. Укупне исплате варирају, али је посљедњих година просјечна износла нешто мање од 700 милиона долара, али ће исплате и даље бити обавезне за пољопривреднике који су узели кредит за осигурање.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар