Indija osigurava prihode od usjeva

Indijski premijer Narendra Modi planira da obezbijedi milione poljoprivrednika putem osiguranja prihoda, vezanih za cijenu usjeva, ali ipak ne može učiniti mnogo da smanji nemaštinu malih poljoprivrednika jer je državna birokratija njih isključila.

Svijet 07.06.2015 | 15:15
Indija osigurava prihode od usjeva

Modijeva partija Baratija džanata nastoji da konsoliduje svoju moć na lokalnim izborima u naredne dvije godine u velikim poljoprivrednim državama, ali ljutnja stanovništva raste poslije kiša i oluja, koje pustoše imanja i dovode do samoubistava stotina uništenih poljoprivrednika.

Modi je već pokušao da primjeni sistem osiguranja prihoda u svojoj rodnoj državi Gudžarat, ali sa ograničenim uspjehom, jer se 2013. manje od 10 odsto poljoprivrednika odlučilo za osiguranje, pošto je metod obračuna naknade zaobišao male poljoprivrednike, prenosi Rojters.

Na detaljima novog plana osiguranja se još uvijek radi, ali u saveznom ministarstvu poljoprivrede navode da je cilj da osiguraju garantovani prihod poljoprivrednicima, koji će pokriti ne samo gubitke zbog nevremena, nego i bilo koji drugi razlog koji bi mogao uticati na cijene.

Nepostojanje savremenih metoda za procjenu štete na usjevima i pada prinosa nastaviće da favorizuje velike poljoprivrednike nad 260 miliona malih gazdinstava u Indiji, koji posjeduju manje od dva hektara zemljišta.

Prema novom planu, poljoprivrednicima će biti plaćeno ako njihovi prihodi padnu ispod zagarantovanog minimuma, koji će biti izračunat na osnovu prosječnih prinosa u posljednjih nekoliko godina.

To znači da se manjak neće zasnivati na prinosima pojedinačnih gazdinstava, nego na širem području, gdje će na visinu prinosa uticati količina sa imanja bogatih seljaka, koji su mogli sebi da priušte bolje agroekonomske mere. Tako će poljoprivrednici sa malo usjeva dobiti istu naknadu po hektaru, kao i oni sa daleko većim prinosima.

"Preduzimamo prve korake u satelitskom mapiranju farmi, ali dok ta tehnologija ne pokrije cijelu zemlju procjena gubitka usjeva će ostati dugotrajan i mučan proces", kazao je ekonomsita Avinaš Kišore sa američkog Međunarodnog instituta za politiku hrane.

Indijski seljaci rijetko koriste osiguranje za usjeve, a izuzetak su samo oni koji su uzeli bankarske kredite. Postojeći planovi baziraju se na osnovu prinosa i oštećenja koja pokrivaju 263 miliona seljaka.

Predviđeno je da isplate idu preko bankovnih računa, a više od 70 odsto farmera nema nijedan. Modi pokušava da što više ljudi uključi u bankarski sistem, a mogao bi dozvoliti i mobilnim operaterima, benzinskim pumpama i malim prodavnicama da vrše usluge vezane za doznake i depozite.

Prema sadašnjem osiguranju, država plaća od 40 do 75 odsto premije, a ostatak poljoprivrednici, a sličan sistem je predviđen i novim planom.

Vlada će potrošiti 25 milijardi rupija (392 miliona dolara) za godišnje premije. Ukupne isplate variraju, ali je posljednjih godina prosječna iznosla nešto manje od 700 miliona dolara, ali će isplate i dalje biti obavezne za poljoprivrednike koji su uzeli kredit za osiguranje.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar