Французи згрожени: Да ли је публика Ролан Гароса најгора на свијету?!

"Постоји само једна категорија навијача која је гора од Француза, то су Парижани", реченица је коју је 2009. године изговорио Тони Надал, стриц шпанског тениског шампиона Рафаела Надала, а за коју француски медији данас покушавају да установе да ли је уопште и колико тачна.

Тенис 07.06.2015 | 15:40
Французи згрожени: Да ли је публика Ролан Гароса најгора на свијету?!

Повремено недисциплинована, чак неспортска, повремено незаитересована, публика Ролан Гароса никада није била толико нападана колико ове године, наводи телевизија Франс ТВ у прилогу под насловом "Ролан Гарос: зашто је публика тако зла?".

Звиждање, туче на трибинама, одсуство подршке или празна седишта током полуфиналних мечева: од почетка турнира, париска публика не престаје да изазива контроверзу, а за двојицу француских тенисера, Жилијена Бенетоа и Анрија Леконта, нема двојбе: то понашање је "скандалозно", "права срамота".

Када неком од тенисера западне да игра против неког од локалних играча, боље му је да се добро психички припреми, коментарише Франс ТВ. Сваки гест нервозе одмах се тумачи као израз непријатељства и изазива бес публике. Чак је и Американац Џон Изнер, који важи са узора по питању фер-плеја, успео да 2012. на Шартријеу призове "муње" Парижана.

Ове сезоне, "црна овца" Ролан Гароса је Станислас Вавринка. Већ извиждан на Ленглену пре меча са Жилом Симоном, Швајцарац је поново у петак био на мети локалне нетрпељивости на централном терену након победе над Жоом-Вилфеидом Цонгом.

За време меча, неко се гласно подсмехнуо Стену због дреса: "Жо, немој да заборавиш да игра у пижами!".

"Невероватно је шта се дешава. Француска публика која звижди Вавринки, то је срамота! Срамота! Жао ми је, али публика на Шатријеу је неспособна да препозна снагу шампиона. Након меча који је одиграо, то је скандал", коментарисао је Бенето.

"Један део публике не уме да препозна Вавринкину фантастичну победу. Почели су да му звижде иако ништа ником није учинио. Тип нас је победио у Дејвис купу јер је једноставно био бољи. Никад није ништа рекао против Француске, против нас, публике или играча. Играо је скоро четири сата против најбољег француског тенисера. Било је 15.000 људи против њега, а он није рекао ниједну једину реч током целог меча. Његово понашање је било беспрекорно. Наша публика нема никакву спортску културу", закључио је он.

"Срам ме је, то је срамота", истиче Леконт, наводећи да публика чак није подржавала ни Цонгу.

"Пробудили су се тек у четвртом сету и почели да звижде Вавринки, играчу који је ушао у финале Ролан Гароса! Шта су очекивали, да Стен преда меч?", љутио се он у изјави за лист Паризијен.

Коментари / 0

Оставите коментар