Поклон Шавију за крај - Барса 5. пут шампион Европе!!!

Фудбалери Барселоне освојили су титулу првака Европе победом над Јувентусом 3:1 (1:0) у финалу Лиге шампиона у Берлину! Демонстрација силе и фудбал из снова који доноси трофеје - то је Барселона која је у одличном финалу Лиге шампиона победила Јувентус са 3:1 (1:0) за пету титулу првака Европе. Јунаци Барсе су стрелци Иван Ракитић, Луис Суарез и Нејмар, док је за наду Јувеа погодио Алваро Мората.

Фудбал 06.06.2015 | 22:50
Поклон Шавију за крај - Барса 5. пут шампион Европе!!!

Каталонци су освојили прву титулу од 2011. године, а укупно пету у историји клуба са Ноу Кампа.

Нападачки, агресивно, атрактивно... Од самог почетка вршили су пресинг по целом терену и у првих 15 минута готово нису дали ривалу да пређе центар. Јуве је на препознатљив, италијански начин, готово ни из чега дошао до изједначења, али је Луис Суарез, ујео "стару даму", као што је то знао да учини чуварима, и у 68. минуту спаковао "ушати" пехар за Барселону. Тријумф је оверио Нејмар и ставио тачку на сјајно издање.

Одбрана није имала превише посла, Бускетс, Инијеста и Ракитић су доминирали на средини терена, док је о чаробном трију Меси - Суарез - Нејмар сувишно говорити. Када се види како они којима су голови и асистенције главни задатак обављају дефанзивне задатке и притиска противничку одбрану као "осице", јасно је зашто је неприкосновена Барса на крову Европе.

Повела је из прве акције, већ у четвртом минуту - Меси је на левом крилу пронашао Албу, он додао кратко до Нејмара, а Бразилац увидео како утрчава Инијеста. Шпански репрезентативац је добио лопту, несметано је одложио ка средини шеснаестерца, где ју је хрватски репрезентативац Иван Ракитић прихватио и одмах сместио у мрежу Буфона за 1:0.

Ређали су се налети шпанског првака, опасност са свих страна претила је Буфону. Нејмар је само мало закаснио у једној акцији, потом и снажно шутирао преко гола, затим је је и чудесна одбрана легендарног италијанског голмана спречила промену резултата после покушаја Алвеша.

Јуве је запретио тек приликом једне контре када је Мората одлично умакао Маскерану и одложио лопту за Видала чији је ударац завршио преко пречке. Углавном је италијански шампион покушавао са дистанце, а више морао да брине о дисциплини, јер је нервозни Видал услед учесталих фаулова био ходајући црвени картон.

Врло близу да удвостручи предност била је Барселона на самом почетку другог дела када је Ракитић повукао контру "пет на три" и додао до Суареза који је са леве стране врхом копачке гађао ближи угао, али је Буфон потврдио зашто је један од најбољих голаман у историји.

Недуго затим је формално гост одиграо акцију као са видео игрице која је деловала тако једноставно и од играча "старе даме" направила непомичне фигуре. Меси је кренуо са десног крила, одиграо најпре дупли пас на ивици казненог са Нејмаром, па одмах затим и са Суарезом, да би потом упутио ударац којим је лопту послао мало изнад пречке.

И, онда је стигла казна на промашене шансе и повремено претерано поигравање. Севнула је контра Јувентуса у 55. минуту, Маркизио је одлично петом избацио Лихтштајнера који је са десног крила повратном пронашао Тевеза, он је шутирао из окрета, а Тер Штеген на кратко сачувао мрежу пошто се лопта одбила до заборављеног Морате, јунака из полуфинала са Реалом, коме није било тешко да изједначи на 1:1.

Радост италијанских навијача није дуго трајала, јер је Барса почела опет да игра и поново је повела у 68. минуту - Меси је у полу-контри шутирао са леве стране, Буфон је само одбио лопту у своју леву страну, а баш ту је чуварима умакао Луис Суарез и затресао мрежу за 2:1.

Свака дилема је могла да буде отклоњена када је Нејмар постигао гол, Барселона и њени навијачи су почели да славе "два разлике", али је помоћни судија одлично увидео да је приликом реаговања на центаршут са левог крила - Бразилац упутио ударац главом, а лопта на путу до мреже најпре погодила његову шаку, па је погодак са правом поништен.

Ипак, судбина је хтела да Бразилац ипак буде стрелац у финалу. Играо се седми минут судијске надокнаде, Меси је вукао контру и асистирао Нејмару, а он је са леве стране матирао Буфона за 3:1.

Лига шампиона, финале:
Јувентус – Барселона 1:3 (0:1)
Мората 55 – Ракитић 4, Суарес 68, Нејмар 90+7

Јувентус (4-3-1-2): Буфон – Евра, Бонучи, Барзаљи, Лихтштајнер – Погба, Маркизио, Пирло – Видал (Перејра 79') – Мората (Љоренте 85'), Тевес

Барселона (4-3-3): Тер Штеген – Алба, Масћерано, Пике, Алвес – Бускетс, Инијеста (Ћави 77'), Ракитић – Нејмар, Суарес, Меси

Коментари / 0

Оставите коментар