Poklon Šaviju za kraj - Barsa 5. put šampion Evrope!!!

Fudbaleri Barselone osvojili su titulu prvaka Evrope pobedom nad Juventusom 3:1 (1:0) u finalu Lige šampiona u Berlinu! Demonstracija sile i fudbal iz snova koji donosi trofeje - to je Barselona koja je u odličnom finalu Lige šampiona pobedila Juventus sa 3:1 (1:0) za petu titulu prvaka Evrope. Junaci Barse su strelci Ivan Rakitić, Luis Suarez i Nejmar, dok je za nadu Juvea pogodio Alvaro Morata.

Fudbal 06.06.2015 | 22:50
Poklon Šaviju za kraj - Barsa 5. put šampion Evrope!!!

Katalonci su osvojili prvu titulu od 2011. godine, a ukupno petu u istoriji kluba sa Nou Kampa.

Napadački, agresivno, atraktivno... Od samog početka vršili su presing po celom terenu i u prvih 15 minuta gotovo nisu dali rivalu da pređe centar. Juve je na prepoznatljiv, italijanski način, gotovo ni iz čega došao do izjednačenja, ali je Luis Suarez, ujeo "staru damu", kao što je to znao da učini čuvarima, i u 68. minutu spakovao "ušati" pehar za Barselonu. Trijumf je overio Nejmar i stavio tačku na sjajno izdanje.

Odbrana nije imala previše posla, Buskets, Inijesta i Rakitić su dominirali na sredini terena, dok je o čarobnom triju Mesi - Suarez - Nejmar suvišno govoriti. Kada se vidi kako oni kojima su golovi i asistencije glavni zadatak obavljaju defanzivne zadatke i pritiska protivničku odbranu kao "osice", jasno je zašto je neprikosnovena Barsa na krovu Evrope.

Povela je iz prve akcije, već u četvrtom minutu - Mesi je na levom krilu pronašao Albu, on dodao kratko do Nejmara, a Brazilac uvideo kako utrčava Inijesta. Španski reprezentativac je dobio loptu, nesmetano je odložio ka sredini šesnaesterca, gde ju je hrvatski reprezentativac Ivan Rakitić prihvatio i odmah smestio u mrežu Bufona za 1:0.

Ređali su se naleti španskog prvaka, opasnost sa svih strana pretila je Bufonu. Nejmar je samo malo zakasnio u jednoj akciji, potom i snažno šutirao preko gola, zatim je je i čudesna odbrana legendarnog italijanskog golmana sprečila promenu rezultata posle pokušaja Alveša.

Juve je zapretio tek prilikom jedne kontre kada je Morata odlično umakao Maskeranu i odložio loptu za Vidala čiji je udarac završio preko prečke. Uglavnom je italijanski šampion pokušavao sa distance, a više morao da brine o disciplini, jer je nervozni Vidal usled učestalih faulova bio hodajući crveni karton.

Vrlo blizu da udvostruči prednost bila je Barselona na samom početku drugog dela kada je Rakitić povukao kontru "pet na tri" i dodao do Suareza koji je sa leve strane vrhom kopačke gađao bliži ugao, ali je Bufon potvrdio zašto je jedan od najboljih golaman u istoriji.

Nedugo zatim je formalno gost odigrao akciju kao sa video igrice koja je delovala tako jednostavno i od igrača "stare dame" napravila nepomične figure. Mesi je krenuo sa desnog krila, odigrao najpre dupli pas na ivici kaznenog sa Nejmarom, pa odmah zatim i sa Suarezom, da bi potom uputio udarac kojim je loptu poslao malo iznad prečke.

I, onda je stigla kazna na promašene šanse i povremeno preterano poigravanje. Sevnula je kontra Juventusa u 55. minutu, Markizio je odlično petom izbacio Lihtštajnera koji je sa desnog krila povratnom pronašao Teveza, on je šutirao iz okreta, a Ter Štegen na kratko sačuvao mrežu pošto se lopta odbila do zaboravljenog Morate, junaka iz polufinala sa Realom, kome nije bilo teško da izjednači na 1:1.

Radost italijanskih navijača nije dugo trajala, jer je Barsa počela opet da igra i ponovo je povela u 68. minutu - Mesi je u polu-kontri šutirao sa leve strane, Bufon je samo odbio loptu u svoju levu stranu, a baš tu je čuvarima umakao Luis Suarez i zatresao mrežu za 2:1.

Svaka dilema je mogla da bude otklonjena kada je Nejmar postigao gol, Barselona i njeni navijači su počeli da slave "dva razlike", ali je pomoćni sudija odlično uvideo da je prilikom reagovanja na centaršut sa levog krila - Brazilac uputio udarac glavom, a lopta na putu do mreže najpre pogodila njegovu šaku, pa je pogodak sa pravom poništen.

Ipak, sudbina je htela da Brazilac ipak bude strelac u finalu. Igrao se sedmi minut sudijske nadoknade, Mesi je vukao kontru i asistirao Nejmaru, a on je sa leve strane matirao Bufona za 3:1.

Liga šampiona, finale:
Juventus – Barselona 1:3 (0:1)
Morata 55 – Rakitić 4, Suares 68, Nejmar 90+7

Juventus (4-3-1-2): Bufon – Evra, Bonuči, Barzalji, Lihtštajner – Pogba, Markizio, Pirlo – Vidal (Perejra 79') – Morata (Ljorente 85'), Teves

Barselona (4-3-3): Ter Štegen – Alba, Masćerano, Pike, Alves – Buskets, Inijesta (Ćavi 77'), Rakitić – Nejmar, Suares, Mesi

Komentari / 0

Ostavite komentar