Фабрике вратити радницима и грађанима

У Бањалуци је одржан други састанак групације пет новооснованих политички партија и седам удружења окупљених око „Снаге народа“ које настоје да промовишу идеју да нашу привреду уништава индивидуална приватна својина.

Република Српска 06.06.2015 | 21:50
Фабрике вратити радницима и грађанима

Основа за окупљање странака и удружења, предвођених „Снагом народа“ је публикација Економског института под називом „Фабрике радницима и грађанима“.

У питању је трећи покушај да се дође до масовне акционарске својине као једине која гради крупна предузећа, каже Алекса Милојевић.

У Републици Српској постоји још 21о крупно предузеће које није приватизовано и које треба сачувати на бази концепта који ми заступамо, наводи Милојевић.

На тај начин би Република Српска стекла квалитетне власнике, а најквалитетнији власници су управо радници који су градили та предузећа, што показују и примјери Западне Европе и Америке, категоричан је Милојевић.

(БН ТВ)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Дрекавац

06.06.2015 19:35

Јок, ма да, арбајтери да су изградили и да су власници једног, нпр. "Мерцедес"-а или "Мајкрософт"-а? Глупост!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милиција

06.06.2015 20:24

Милојевиц има комунистицки систем ,фора радницима 50 посто власниства а он би вјероватно престављао радницки капитал Друзе комесару престани гледати Валтер брани Сарајево и Осму офанзиву

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

06.06.2015 20:31

Дрекавац, не проваљуј се.

ОДГОВОРИТЕ
Name

убунарусте

06.06.2015 22:32

Услов свих услова је прво изгласавање а затим примјена радикалног закона о поријеклу имовине. Затим похлепним смрадовима све одузети. Народ мора схватити да се мора - а и може - живјети од рада а не од лоповлука. Сви политичари који су до овог довели морају иза решетака. То је то. Иначе капитал може бити у власништву појединца који га је створио али у строго контролисаним условима. У оквиру тих услова, оно што је његово, његово је. Капитал може бити и акционарски. Власник капитала може бити и читава заједница. Представник заједнице се бира на посебан начин. Оно што се у све ово никако не уклапа је даке организовани криминал који контролише све поре државног апарата. Мора се дакле очистити државни апарат. Полиција, тужилаштво, судови су рак рана. Кад су односи чисти, кад држава није корумпирана сваки облик власништва је прихватљив и није сметња оном другом. Економисти причају приче и зидају теорије о овом или оном. Све се завршава на том. Код економиста и правника - балканских - све може свакако. Папир све трпи. У реалности све се своди на безглаво узимање кредита. Као да је још увијек актуелан тзв зелени план. Услови за све морају бити исти па ко зна најбоље тај коло води а остали се око њега окупљају. Једни измишљају, организују производњу и производе уз помоћ радника који раде. Други брину о условима у којима се ради то јест уредјују тржиште. Трећи продају. итд. Они који нису у стању створити услове за стварање нове вриједности, не могу водити државу. Суштина напретка је у учењу и стицању знања о новим технологијама. Они који неће да уче а хоће да возају аудије А8, морају код психијатра. Петар Дјокић, Милорад Додик, Недељко Чубриловић, Павић, Жељка Цвијановић, Радмановић, Шпирић, Радојичић,...да вам уреде државу? Смијешно и помислити. Ви који сте за њих гласали гори сте багрови од њих. Ви хоћете неред у којем можете да пливате. Сигуран сам да нећете још дуго. Јер се из празне не пуца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

07.06.2015 05:32

Вратити све само градјанима , радници су већ отишли на запад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лапсус Лингуае

07.06.2015 06:25

Тако то изгледа кад не ваљају ни радници ни послодавци ни политичари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јапаја

07.06.2015 07:38

Ми смо Титови Тито је нас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

радник био и остаћу вјеран својо класи

07.06.2015 08:51

Дрекавац, представљаш се баш како ти доликује.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бутрос гхали

07.06.2015 09:20

Па и прије 92 смо били дионицарска друства .примјер брцанског Интерплета па влада је једноставно послије рата то прогласила дрзавном својином а интерплет вјерујем цак да је брисан из евиденције да постоји.Гдје смо ту ми дионицарикојима се пар година одбијало за дионице

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комуњара

07.06.2015 09:56

Бјези дједе, Тито је давно отишао, доста су нерадници добијали плате на рачун способних радника, једи ли ти цуо за капитализам???

ОДГОВОРИТЕ