Fabrike vratiti radnicima i građanima

U Banjaluci je održan drugi sastanak grupacije pet novoosnovanih politički partija i sedam udruženja okupljenih oko „Snage naroda“ koje nastoje da promovišu ideju da našu privredu uništava individualna privatna svojina.

Republika Srpska 06.06.2015 | 21:50
Fabrike vratiti radnicima i građanima

Osnova za okupljanje stranaka i udruženja, predvođenih „Snagom naroda“ je publikacija Ekonomskog instituta pod nazivom „Fabrike radnicima i građanima“.

U pitanju je treći pokušaj da se dođe do masovne akcionarske svojine kao jedine koja gradi krupna preduzeća, kaže Aleksa Milojević.

U Republici Srpskoj postoji još 21o krupno preduzeće koje nije privatizovano i koje treba sačuvati na bazi koncepta koji mi zastupamo, navodi Milojević.

Na taj način bi Republika Srpska stekla kvalitetne vlasnike, a najkvalitetniji vlasnici su upravo radnici koji su gradili ta preduzeća, što pokazuju i primjeri Zapadne Evrope i Amerike, kategoričan je Milojević.

(BN TV)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Дрекавац

06.06.2015 19:35

Јок, ма да, арбајтери да су изградили и да су власници једног, нпр. "Мерцедес"-а или "Мајкрософт"-а? Глупост!

ODGOVORITE
Name

Milicija

06.06.2015 20:24

Milojevic ima komunisticki sistem ,fora radnicima 50 posto vlasnistva a on bi vjerovatno prestavljao radnicki kapital Druze komesaru prestani gledati Valter brani Sarajevo i Osmu ofanzivu

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

06.06.2015 20:31

Drekavac, ne provaljuj se.

ODGOVORITE
Name

ubunaruste

06.06.2015 22:32

Uslov svih uslova je prvo izglasavanje a zatim primjena radikalnog zakona o porijeklu imovine. Zatim pohlepnim smradovima sve oduzeti. Narod mora shvatiti da se mora - a i može - živjeti od rada a ne od lopovluka. Svi političari koji su do ovog doveli moraju iza rešetaka. To je to. Inače kapital može biti u vlasništvu pojedinca koji ga je stvorio ali u strogo kontrolisanim uslovima. U okviru tih uslova, ono što je njegovo, njegovo je. Kapital može biti i akcionarski. Vlasnik kapitala može biti i čitava zajednica. Predstavnik zajednice se bira na poseban način. Ono što se u sve ovo nikako ne uklapa je dake organizovani kriminal koji kontroliše sve pore državnog aparata. Mora se dakle očistiti državni aparat. Policija, tužilaštvo, sudovi su rak rana. Kad su odnosi čisti, kad država nije korumpirana svaki oblik vlasništva je prihvatljiv i nije smetnja onom drugom. Ekonomisti pričaju priče i zidaju teorije o ovom ili onom. Sve se završava na tom. Kod ekonomista i pravnika - balkanskih - sve može svakako. Papir sve trpi. U realnosti sve se svodi na bezglavo uzimanje kredita. Kao da je još uvijek aktuelan tzv zeleni plan. Uslovi za sve moraju biti isti pa ko zna najbolje taj kolo vodi a ostali se oko njega okupljaju. Jedni izmišljaju, organizuju proizvodnju i proizvode uz pomoć radnika koji rade. Drugi brinu o uslovima u kojima se radi to jest uredjuju tržište. Treći prodaju. itd. Oni koji nisu u stanju stvoriti uslove za stvaranje nove vrijednosti, ne mogu voditi državu. Suština napretka je u učenju i sticanju znanja o novim tehnologijama. Oni koji neće da uče a hoće da vozaju audije A8, moraju kod psihijatra. Petar Djokić, Milorad Dodik, Nedeljko Čubrilović, Pavić, Željka Cvijanović, Radmanović, Špirić, Radojičić,...da vam urede državu? Smiješno i pomisliti. Vi koji ste za njih glasali gori ste bagrovi od njih. Vi hoćete nered u kojem možete da plivate. Siguran sam da nećete još dugo. Jer se iz prazne ne puca.

ODGOVORITE
Name

Zero

07.06.2015 05:32

Vratiti sve samo gradjanima , radnici su već otišli na zapad.

ODGOVORITE
Name

Lapsus Linguae

07.06.2015 06:25

Tako to izgleda kad ne valjaju ni radnici ni poslodavci ni političari.

ODGOVORITE
Name

Japaja

07.06.2015 07:38

Mi smo Titovi Tito je nas!

ODGOVORITE
Name

radnik bio i ostaću vjeran svojo klasi

07.06.2015 08:51

Drekavac, predstavljaš se baš kako ti dolikuje.

ODGOVORITE
Name

butros ghali

07.06.2015 09:20

Pa i prije 92 smo bili dionicarska drustva .primjer brcanskog Interpleta pa vlada je jednostavno poslije rata to proglasila drzavnom svojinom a interplet vjerujem cak da je brisan iz evidencije da postoji.Gdje smo tu mi dionicarikojima se par godina odbijalo za dionice

ODGOVORITE
Name

Komunjara

07.06.2015 09:56

Bjezi djede, Tito je davno otišao, dosta su neradnici dobijali plate na račun sposobnih radnika, jedi li ti cuo za kapitalizam???

ODGOVORITE