Сахрањен легендарни пилот Стева Попов

Легендарни пилот ЈАТ-а Стева Попов (70), који је извршио самоубиство, сахрањен је данас на Новом гробљу у Новом Саду.

Србија 06.06.2015 | 18:51
Сахрањен легендарни пилот Стева Попов

Остаће упамћен као човек који је из гротла ратом захваћеног Сарајева током 19 дана спасио око 40.000 људи, а у историју је ушао тако што је последњег дана те ваздухопловне капање евакуације цивила са сарајевског аеродрома, само током тога дана "боингом 707" имао чак 16 летова на релацији Батајница- Сарајево - Батајница, којима је успео да превезе укупно 4.000 људи.

Тог дана је летео непрекидно све док са сарајевског аеродрома није извука и последњег цивила.

Памтиће се и Поповов подвиг када је фудбалску репрезентацију СР Југославије вратио из Шведске, када јој због увођења санкција није био дозвољен наступ на Европском првенству 1992. године.

Тада су шведске власти биле намерне да заробе авион којим је пилотирао Попов и у коме су били фудбалски репрезентативци, али је Попов почео без дозволе да рула авион по писти уз претњу да ће полетети без обзира што у авион није сипано гориво.

Тек тада су реаговале шведске власти и дозволиле пуњење авиона горивом и његов лет ка Београду.

О пилотској каријери Стеве Попова још 2000. године написана је и књига - "Пространство плаво Попов Стева", а њен аутор је Мирослав Стефановић.

Сахрани је поред чланова породице присуствовао и велики број пријатеља чувеног пилота, који је пре три дана себи одузео живот, међу којима су били и бројни бивши и активни спортисти, чланови управа спортских клубова, чији је био члан или на чијем је челу био, и представници политичкох и јавног живота Новог Сада.

Међу онима који су дошли да одају последњу пошту Попову био је и бивши фудбалски репрезентатиовац и селектор Србије Синиша Михајловић, а сахрани је присуствовао и члан шампионске генерације ФК Војводина Мирослав Тањга, играчи Рукометног клуба Војводина, чији је капитен дуго година био син Стеве Попова, а сам Попов је дуго година био председник тог клуба.

Попов је био и председник Женског кошаркашког клуба Војводина и члан управе Фудбалског клуба Војводина, а у последње време најактивнији је био у Аеро клубу Нови Сад чији је био председник Управног одбора и на Аеродрому Ченеј на чијем развоју у промоцији је неуморно радио.

Члан управе Аеро клуба Нови Сад Ранко Бабић је у име тог клуба и спортских колектива упутио последњи поздрав Попову, а током емотивног говора рекао је да ће Аеро клуб предложити да Аеродром у Цценеју добије име Стеве Попова.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

алеx.рс

06.06.2015 16:47

Поцивај у миру, легендо наса!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ГАСТАРБАТЕР

06.06.2015 21:03

ПОСЛЕДЊИ ПОЗДРАВ ДРАГОМ ПРИЈАТЕЉУ И РАТНОМ КОЛЕГИ... НИКАДА НЕЋЕМО ЗАБОРАВИТИ ТВОЈУ ЉУБАВ ПРЕМА ЉУДИМА, ВЕЛИКО СРЦЕ И ПОСТЕЊЕ... ЈЕР НИСИ БИО ОБИЧАН ПРОФЕСИОНАЛНИ ПИЛОТ

ОДГОВОРИТЕ