Sahranjen legendarni pilot Steva Popov

Legendarni pilot JAT-a Steva Popov (70), koji je izvršio samoubistvo, sahranjen je danas na Novom groblju u Novom Sadu.

Srbija 06.06.2015 | 18:51
Sahranjen legendarni pilot Steva Popov

Ostaće upamćen kao čovek koji je iz grotla ratom zahvaćenog Sarajeva tokom 19 dana spasio oko 40.000 ljudi, a u istoriju je ušao tako što je poslednjeg dana te vazduhoplovne kapanje evakuacije civila sa sarajevskog aerodroma, samo tokom toga dana "boingom 707" imao čak 16 letova na relaciji Batajnica- Sarajevo - Batajnica, kojima je uspeo da preveze ukupno 4.000 ljudi.

Tog dana je leteo neprekidno sve dok sa sarajevskog aerodroma nije izvuka i poslednjeg civila.

Pamtiće se i Popovov podvig kada je fudbalsku reprezentaciju SR Jugoslavije vratio iz Švedske, kada joj zbog uvođenja sankcija nije bio dozvoljen nastup na Evropskom prvenstvu 1992. godine.

Tada su švedske vlasti bile namerne da zarobe avion kojim je pilotirao Popov i u kome su bili fudbalski reprezentativci, ali je Popov počeo bez dozvole da rula avion po pisti uz pretnju da će poleteti bez obzira što u avion nije sipano gorivo.

Tek tada su reagovale švedske vlasti i dozvolile punjenje aviona gorivom i njegov let ka Beogradu.

O pilotskoj karijeri Steve Popova još 2000. godine napisana je i knjiga - "Prostranstvo plavo Popov Steva", a njen autor je Miroslav Stefanović.

Sahrani je pored članova porodice prisustvovao i veliki broj prijatelja čuvenog pilota, koji je pre tri dana sebi oduzeo život, među kojima su bili i brojni bivši i aktivni sportisti, članovi uprava sportskih klubova, čiji je bio član ili na čijem je čelu bio, i predstavnici političkoh i javnog života Novog Sada.

Među onima koji su došli da odaju poslednju poštu Popovu bio je i bivši fudbalski reprezentatiovac i selektor Srbije Siniša Mihajlović, a sahrani je prisustvovao i član šampionske generacije FK Vojvodina Miroslav Tanjga, igrači Rukometnog kluba Vojvodina, čiji je kapiten dugo godina bio sin Steve Popova, a sam Popov je dugo godina bio predsednik tog kluba.

Popov je bio i predsednik Ženskog košarkaškog kluba Vojvodina i član uprave Fudbalskog kluba Vojvodina, a u poslednje vreme najaktivniji je bio u Aero klubu Novi Sad čiji je bio predsednik Upravnog odbora i na Aerodromu Čenej na čijem razvoju u promociji je neumorno radio.

Član uprave Aero kluba Novi Sad Ranko Babić je u ime tog kluba i sportskih kolektiva uputio poslednji pozdrav Popovu, a tokom emotivnog govora rekao je da će Aero klub predložiti da Aerodrom u Cceneju dobije ime Steve Popova.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

alex.rs

06.06.2015 18:47

Pocivaj u miru, legendo nasa!

ODGOVORITE
Name

GASTARBATER

06.06.2015 23:03

POSLEDNJI POZDRAV DRAGOM PRIJATELJU I RATNOM KOLEGI... NIKADA NEĆEMO ZABORAVITI TVOJU LJUBAV PREMA LJUDIMA, VELIKO SRCE I POSTENJE... JER NISI BIO OBIČAN PROFESIONALNI PILOT

ODGOVORITE