Џихадисте чека дугогодишња робија

Ако се џихадисти, који су у униформама Исламске државе видео-поруком позивали на убиства у БиХ, овдје и врате, и буду приведени лицу правде, пријети им дугогодишња робија.

Босна и Херцеговина 06.06.2015 | 17:15
Џихадисте чека дугогодишња робија

Наиме, актери шокантне поруке, која је прије неколико дана осванула на интернету, "огријешили" су се о више тачака Кривичног закона БиХ, које третирају одласке на страна ратишта, те подстрекавање на тероризам.

На примјер, неки од ових џихадиста позвали су гледаоце шокантног видео-снимка да се придруже ИС, за шта је предвиђена затворска казна од једне до десет година. Исто толиком казном, по закону, санкционишу се они који врбују другога на почињење тероризма, а баш то је учињено у језивој поруци, којом је позвано на постављање експлозива и тровање бх. грађана.

Уз све то, свим овим радикалним исламистима пријете још најмање три године јер су се, како смо то у снимку могли видјети, придружили ИС.
Борислав Бојић, први замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједност БиХ, увјерава да ће Комисија, када је ријеч о овом случају, затражити од институција да изврше обавезе прописане законом.

"Постоје добри закони који третирају ову тематику, и само треба свако да ради свој посао", нагласио је Бојић.

Члан те комисије, Душанка Мајкић, такође истиче да закон предвиђа да сви они који су били на страним ратиштима одговарају за то када се врате.

"Та лица ће бити осуђена, али то не значи да ће престати с обуком 'нових' људи за одлазак на страна ратишта", навела је Мајкићева.
Реакције на видео-запис, у којем џихадисти позивају на убиства у БиХ и Србији, се не стишавају, па је тако Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ, казао да је добро што постоји закон о санкционисању ратовања у страним државама, те истакао да се тај закон мора стриктно примјењивати према људима који су укључени у те активности.

Недељко Чубриловић, предсједник Народне скупштине РС, рекао је да све институције у БиХ и у свијету треба да осуде позиве Исламске државе на нове терористичке нападе у БиХ и на Балкану.

Мирослав Лазански, војнополитички аналитичар, коментаришући позив муслиманима на терористичке нападе на Балкану, оцијенио је да треба бити опрезан, додајући да ИС преко друштвених мрежа и интернета покушава да шири свој утицај и успијева у томе.

Небојша Стефановић, министар унутрашњих послова Србије, оцијенио је да видео-позив Исламске државе да се радикализују напади џихадиста на Балкану, првенствено на Космету и у БиХ, није нормалан и да је одраз зла, те изразио наду да се они којима је упућен неће одазвати, јер их, што се Србије тиче, чека жесток одговор.

Британски џихадисти, које регрутује Исламска држава, користе копнене руте којима се крећу и кријумчари људима, како би неопажено прешли преко Балкана, одакле долазе до Сирије, пишу британски медији.

Додају да, наводно, постоји и цијела мрежа "сигурних кућа" у БиХ, на Косову и у Албанији, које су власништво симпатизера Исламске државе, а гдје потенцијални џихадисти на путу ка Сирији остављају мобилне телефоне, СИМ картице и лаптопе, како би им се што теже ушло у траг.

(Независне)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

цx

06.06.2015 16:02

Скоро су се опекли, тешко да ће их ико из БиХ послушати. Надам се да неће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мд

06.06.2015 18:05

Њих це у Сарајеву доцекати као хероје а од овог Бих срања(судства)немају потребе да се пласе посто исти као они воде судство

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре мд

06.06.2015 23:03

Ниси ни ти далеко од њих.....изгледа да те узбудјују....болесник.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

07.06.2015 06:53

Какав закон,какве трице.Те сподобе шпартају Сарајевом и Федерацијом без икаквих проблема.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мд ре.

07.06.2015 08:51

Ста ти знас коце кога доцекати исти си додик само завађас ко год зелио рат дабогда му био у куци

ОДГОВОРИТЕ
Name

За:Мд

08.06.2015 06:49

Ти си друг толико надојен фашизмом да теби нема лијека.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШУША

09.06.2015 19:18

Ко год оде на било које страно ратиште ратовати за било чије идеале треба му аутоматски одузети БиХ држављанство и забранити му повратак у земљу. Многим терористима и другим страним плаћеницима су БиХ власти дали држављанство баш зато што се након учешћа у рату на овим просторима нису смјели вратити у своју земљу поријекла, гдје би одговарали за почињене злочине. Овако и поред злочина које су починили, БиХ власт им је омогућила да овдје живе као хероји који врбују омладину и шаљу их у смрт на туђој земљи и због туђих интереса. Савршено је неважно којој нацији припадају и на којој страни ратују. КОМЕ ЈЕ ДО РАТА - РАТ МУ У КУЋИ БИО....!!!

ОДГОВОРИТЕ